loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BANEBRYTENDE TEKNOLOGI: Produktsjef Lars Jåstad i Ventistål foran Fläkt-Woods demorigg.
BANEBRYTENDE TEKNOLOGI: Produktsjef Lars Jåstad i Ventistål foran Fläkt-Woods demorigg.

Ultralyd i behovsstyrt ventilasjon

/ 2017-07-04 16:35:24

Ventistål sikret seg Optivent Ultra fra Fläkt-Woods. Den nye teknologien måler luftmengder ved hjelp av ultralyd, noe som skal senke energiforbruket betraktelig i behovsstyrte ventilasjonsanlegg.

– Etter flere år med stadig strengere krav til energiforbruk i ventilasjonsanlegg, har hele bransjen strukket seg langt i sin søken etter de mest energivennlige løsningene. På noen felt, så langt at det er fysiske lover som til slutt blir begrensningen, sier produktsjef Lars Jåstad i Ventistål.

Fjerner utfordringer

Det har, i tillegg til de energimessige forholdene, vært utfordringer som målenøyaktighet, minsteavstander og stabilitet i anleggene knyttet til behovsstyrt ventilasjon og VAV-spjeld.  Med den banebrytende Optivent Ultra-teknologien, mener Ventistål at dette må dette sees på med helt andre øyne.

– Ved hjelp av ultralydmåling, vil mange av utfordringene med behovsstyrte anlegg være eliminert. Å måle luftmengde på denne måten, innebærer at vi ikke lenger trenger å måle med målestaver eller måleblende. Som følge av dette får vi ikke noe form for trykkfall over målepunktet, forklarer Jåstad i en pressemelding.

Målingen foregår ved hjelp av sender og mottakere utenfor luftstrømmen, som leser luftmengde og temperatur uavhengig av om luftstrømmen er laminær eller ikke. Med denne målemetoden kan det opprettholdes <10 % målenøyaktighet ved montering direkte i bend eller avgrening. VAV-spjeld med ultralydmåling vil også ha et stort måleområde som er fra 0,5-15 m/s. Til og med ved hastigheter ned til 0,5 m/s. vil målenøyaktigheten være <10 %

– At det også kan måles temperatur i luftstrømmen, vil også kunne spare kabling og montering av romføler for temperatur der dette skal benyttes, fortsetter produktsjefen i Ventistål.

Sikrer stabilitet

Aktuatoren på denne typen VAV-spjeld har dynamisk K-faktor.

Dersom aktuatoren er langt fra sitt setpunkt, beveger den seg relativt hurtig, men jo nærmere den kommer setpunktet, jo saktere beveger den seg.

Denne funksjonen, i kombinasjon med målenøyaktigheten ved lave hastigheter, vil gjøre at det ikke lengre er nødvendig med dimensjonsendring før og etter VAV-spjeldet i soner med lave minimumsluftmengder. Dette vil i sin tur redusere trykkfallet i anlegget ytterligere.

Aktuatoren er en kombinert analog/digital aktuator som både har MODbus kommunikasjon og 0-10V inn og utgang.

 Tar bransjen videre

Med ultralydmåling vil mange feilkilder under prosjektering og montering være eliminert ved at det ikke lengre er noen kritiske avstander mellom avgrening eller bend og målepunkt. Enhetene kan monteres direkte i bend og avgrening uten at det går ut over målenøyaktigheten og på denne måten også være plassbesparende.

 – Med denne teknologien kan vi gjøre montering og prosjektering enklere samtidig som vi reduserer energiforbruket i bygninger ytterligere.

 – Det som skjer nå er virkelig banebrytende for behovsstyring av ventilasjonsanlegg og tar bransjen enda ett skritt videre i sin søken etter lavere energiforbruk og miljøvennlige bygg, sier Jåstad.

Optivent Ultra-spjeldene skal etter planen være i hyllene rett over sommerferien.

6 svar til “Ultralyd i behovsstyrt ventilasjon”

 1. Ola Fjerdingen sier:

  Interessant produkt, men kommer det med kommunikasjon mot f eks BACnet eller KNX?

  • Lars Jåstad sier:

   Den første versjonen kjem kun som MODbus og standard 0-10V
   Neste trinn vert nok BACnet. Når dette skjer kan eg ikkje svara sikkert på no.
   Eg veit meir om dette litt ut på hausten

 2. Mads Mysen sier:

  Jeg gleder meg til å se nærmere på dette produktet. Mange anlegg fungerer dårlig på grunn av manglende avstand foran VAV, eller hastighetsbegrensninger.

  • Lars Jåstad sier:

   Hei Mads
   Eg ville sett stor pris på om du hadde teke ein nærare vurdering av dette VAV spjeldet. Eg trur dette vil kunne eliminere ein del problem i framtida.

 3. Knut Holman sier:

  VAV-spjeld har jo blitt så billige i det siste. Hva blir prisen på disse i forhold til markedsprisen på dagens VAV-spjeld?

  • Lars Jåstad sier:

   Hei.
   Prisen er noko høgare en tradisjonelle VAV spjeld.
   Ta kontakt med meg rett over sommarferien så kan du får prisar
   Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse