loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KLARE: Fra balkongen hos Erichsen & Horgen har Tor Helge Dokka (til venstre) og Arnkell J. Petersen utsikt til tomten der Gullhaug Torg 2 skal reise seg.

Prøveklut med naturlig klima

Georg Mathisen / 2018-02-15 10:55:54

Fem etasjer kontorer med bare naturlig ventilasjon. – En lekegrind og en prøveklut, sier Arnkell J. Petersen og Tor Helge Dokka.

De snakker om Gullhaug Torg 2. Det første synlige resultatet av forskningsprosjektet Naturligvis.

Her har en lang rekke partnere fra byggenæring og forskning sett på forenklet klimatisering.

– Det er blitt tre prosjekter som er utviklet ved siden av hverandre, forteller Arnkell J. Petersen, til daglig seksjonsleder hos Erichsen & Horgen.

– Powerhouse Drøbak Montessori ungdomsskole var ferdig til jul og testet i januar. Det er et fullt mekanisk bygg, men med en svært forenklet teknisk løsning. Så er det House Zero som Skanska og Snøhetta har på Harvard Campus utenfor Boston. Det tredje er Gullhaug Torg 2 her i Nydalen i Oslo. Avantor er byggherre, Skanska entreprenør, Snøhetta er arkitekten, Brekke & Strand har akustikken og Erichsen & Horgen VVS-en, ramser Petersen opp.

Kontorer uten mekanikk

Det 17 etasjer høye bygget får to etasjer med næringslokaler, fem med kontor og resten rommer 42 leiligheter. Her har partnerne kunnet lære, men også eksperimentere med løsninger fra prosjektet, for alle bygningskategoriene.

– Det er i kontorene vi har dratt strikken lengst, fastslår Skanskas Tor Helge Dokka.

– Her er det bare naturlig ventilasjon. Næringsdelen og boligene har hybrid ventilasjonsløsning som kanskje er mindre nyskapende.

LYDDEMPET: Akustikken er et av de vanskelige punktene når det bygges med naturlig ventilasjon. Elementer i taket og flater som ikke er parallelle, bidrar til å redusere romklangen. (Illustrasjon: MIR)LYDDEMPET: Akustikken er et av de vanskelige punktene når det bygges med naturlig ventilasjon. Elementer i taket og flater som ikke er parallelle, bidrar til å redusere romklangen. (Illustrasjon: MIR)

I boligene er det oppvarming og kjøling som er den største nyvinningen. Gulvvarmen kan kjøres med mye lavere temperatur enn vanlig, slik at varmepumpeanlegget får bedre virkningsgrad. Målet er null tilført energi til klimatisering. Solcellesystemet er relativt moderat, men skal dekke energien til varme og kjøling.

– Men hovedclouet er å redusere energien til oppvarming, kjøling og ventilasjon radikalt, understreker Dokka.

Lager ekstra hjørner

Dermed er det de fysiske randbetingelsene som har sørget for at den fasetterte formen på bygget – ikke arkitektoniske hensyn.

– Møterommene er lagt til hjørnene for å få naturlig ventilasjon. Derfor har vi skapt flere hjørner, for å få plass til møterommene. De er det desidert vanskeligste å løse, så vi må ha to fasader som har en trykkforskjell for å få kryssventilasjon, forklarer de to.

Dessuten er bygget satt på tvers av de dominerende vindretningene, dybden er liten og etasjene høye. I fasaden er det bygd inn høytsittende, horisontale luker til vinterbruk og større, stående luker som skal brukes om sommeren når det trengs mer luft og folk tåler mer luftbevegelser.

Elementer i himlingen og flater som ikke er parallelle, bedrer akustikken.

Bygger i år

Detaljprosjekteringen begynner i vår, og så blir det byggestart i høst. Netto energibehov er beregnet til 159,1 kilowatt per kvadratmeter. Altså godt over Tek17, og også høyere enn Tek10.

– Vi slipper opp og tillater et høyere lokalt varmebehov enn du ville gjort med mekanisk eller balansert ventilasjon, men kompenserer med å ha en supereffektiv varmepumpeløsning, sier Tor Helge Dokka.

Dyrt utstyr

Tekniske installasjoner legger beslag på for mye av byggeutgiftene.

– Vi opplever at en tredel av byggekostnadene er tekniske installasjoner. Ved ombygging er det ofte halvparten, pluss at disse installasjonene krever en god del vedlikehold. Det var denne utgiften og krevende prosesser ved ombygging som var drivkraften bak forskningsprosjektet for Avantor som byggherre, forklarer Petersen.

Både byggherrer og arkitekter ønsker en form for forenkling av det tekniske anlegget.

Leve­randører og rådgivere på VVS-siden er ikke like positive til å risikere å få mindre å gjøre.

– Det blir ikke mindre å gjøre for høykompetente VVS-miljøer, det krever ganske store ressurser å prosjektere denne typen løsninger. Leveransen til hardware VVS blir nødvendigvis mindre, mens på rørsiden blir det noe i nærheten av en normal entreprise, sier Tor Helge Dokka.

Rapporten er klar

LES MER: Naturligvis-seminaret 12. februar, last ned rapporten her

– Vi vil at VVS-miljøet tar til seg læringen fra dette og bidrar i diskusjoner om hvordan denne kunnskapen kan komme bransjen til nytte, sier Arnkell J. Petersen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse