loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Skanska Norge bruker stadig mer skanning i rehabiliteringsprosjekter hvor det er lite eller ingen tegninger av byggene slik de står i dag. (Foto: Graphisoft)

Bruker laserskanning ved rehabilitering

/ 2016-04-20 07:47:25

Skanska Norge jobber for tiden med å rehabilitere deler av Høgskolen i Sør-Trøndelag. Ettersom deler av bygget mangler «as-built»-tegninger, brukes laserskanning for å gi best mulig prosjekteringsunderlag.

Det er Skanska Survey som har utført skanningen. De gjorde filene om til XYZ-filer med koordinatdata og fargekoder slik at ArchiCAD kunne lese dem. BIM-avdelingen i Skanska har god kompetanse for å modellere videre fra skanningsdata (punktsky).

– Jeg må ærlig innrømme at jeg var spent om ArchiCAD taklet dette da jeg så filstørrelsen på XYZ-filen jeg mottok. Filen var på hele 1,25 GB, men ArchiCAD leste den inn uten noen problemer og punktskyen la seg komplett inn, sier Stig Johansen hos Skanska Teknikk, i en pressemelding.

Lite tegninger

Han påpeker videre at han trodde filen ville bli svært tung å jobbe med siden den var så stor i utgangspunktet.

– Men det viste seg at den var like lett å navigere i som et helt vanlig GDL-objekt, sier han.

Skanska Norge bruker stadig mer skanning ettersom en rekke jobber er rehabilitering av gamle bygg. På grunn av lite eller ingen tegninger av byggene slik de står i dag blir det helt nødvendig med skanning om man skal få med seg all geometri.

Letter arbeidet

Skanska bruker laserskanning ved: kartlegging for prosjektering og modellering, kontroll for masseuttak, dokumentasjon av ferdigstilt utbygging og terrengskanning i forbindelse med nye prosjekter.

– Muligheten man nå har med å ta inn en punktskymodell, hvor man kan navigere i modellen og danne seg et bilde av kompleksitet og geometri, vil lette arbeidet for mange arkitekter fremover. Det at ArchiCAD generer et eget GDL-objekt av modellen gjør det utrolig lett å dele den med andre ArchiCAD-brukere slik at de ikke trenger å være avhengig av punktskymodellen, sier Johansen, og legger til Graphisoft gjør en god jobb når det gjelder implementering av nye verktøy i programmet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse