loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
3D-modell av skallkonstruksjon. SINTEF og NTNU skal utvikle tilsvarende forbindelser som skal 3D-printes og brukes i en bro. Illustrasjon: John Haddal Mork / NTNU

3D-printing på byggeplassen

/ 2016-04-08 07:12:56

Byggenæringen har tatt i bruk 3D-printing lenge, men kun for å lage prototyper av bygninger. Nå utvikler SINTEF 3D-printing også for byggeplassen.

Additiv produksjon, også kjent som 3D-printing, er en betegnelse på produksjonsmåter der man tilsetter materiale i flytende- eller pulverform til en printer som former materialet etter en digital 3D-modell.

Denne teknologien har allerede skapt revolusjoner innen mote-, mat- og medisinsk industri, og nå undersøker SINTEF og NTNU hvordan den også kan revolusjonere måten vi bygger på.

– Additiv teknologi gjør det mulig å bygge konstruksjoner i utilgjengelige omgivelser (f.eks. på månen), og man kan konstruere arkitektonisk spesielle bygninger med uregelmessige former og komplekse forbindelser. Men teknologien har først og fremst et fantastisk potensial til å skape bedre boliger for folk flest. Additiv teknologi gjør det nemlig mulig å skreddersy bygninger til lokalt klima og brukernes ønsker og behov, uten ekstra kostnader, skriver SINTEF på sine nettsider.

Små, lette printerroboter

FoU-prosjektet «Fremtidens byggematerialer» er et samarbeid mellom SINTEF og NTNU som blant annet skal bistå i utviklingen av tekniske løsninger som gjør det mulig å 3D-printe elementer i en helt annen størrelsesorden en tidligere.

En av hovedutfordringene når man skal printe ut store konstruksjoner med 3D er å bevege printerne rundt. Å flytte printerne rundt kan være både kostbart og tidkrevende.

Nå er små, lette printerroboter som kan klatre opp på konstruksjonen etter hvert som den bygges under utvikling. Og når printerne forflytter seg selv, kan teknologien anvende på større konstruksjoner.

Bruker 3D bygging av bro

I første omgang skal SINTEF undersøke om mer utviklede teknologier, som robotarmer med 3D-printerfunksjon, kan brukes til å lage billigere og bedre strukturelle bygningsdeler. Planen er å bygge en bro med 3D-printede forbindelser.

Når det skal printes i større skala, må også materialene som skal inn i printeren, utvikles. Til nå har det først og fremst blitt forsket på bruk av betong i additiv produksjon, men SINTEF ønsker å utvikle andre materialsammensetninger, blant annet stål og andre metaller, som kan brukes i nettopp tilkoblinger og forbindelser.

Nye kompetansebehov

– For å utnytte mulighetene ved additiv produksjon, må vi tenke nytt gjennom hele byggeprosessen – fra planlegging og prosjektering til bygging og bruk. Vi må utvikle prosesser, arbeidsflyt og nye forretningsmodeller, verdikjeder og markeder. Banebrytende teknologier som 3D-printing og robotisering vil kreve ny kompetanse hos myndigheter og byggherrer, i prosjekteringsteamet, i fabrikkhallen og på byggeplassen, skriver SINTEF.

SINTEF samarbeider med NTNU og andre FoU-miljøer og bygg- og anleggsbedrifter for å utvikle fremtidens høyteknologiske byggeprosesser – for mer konkurransekraft, effektivitet, kvalitet og tilpasning til kundebehov og lokale forhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee