loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Vekker oppmerksomhet før den er ferdig

Jan Erik Røine / 2015-08-18 12:38:02

Den nye, finske skolen blir ikke bare verdens største skolebygning oppført i tre. Hele bygget har i tillegg en tydelig miljøprofil i alt fra valg av materialer til det fysiske arbeidsmiljøet.

Valget av isolasjon, Supafil Frame fra Knauf Insulation, bygde på en kombinasjon av god isolasjonsverdi, samt at det er miljøsertifisert i henhold til Breeam. Det valgte isolasjonsmaterialet støtter prosjektets helhetsøkonomi, og en optimering av livssykluskostnadene.

Skolebygget i Pudasjärvi er størrelsesmessig ikke så uvanlig. Arealet er på cirka 9 800 kvadratmeter. Det unike med bygget er at det oppføres i tre. Når bygget står ferdig våren 2016, vil det romme rundt 800 elever.

Isolasjonen ble undersøkt

Årsaken til valg av materialer er problemet med dårlig inneklima på skolene som har vært aktivt diskutert i Finland den siste tiden, ifølge Mynewsdesk.

Kort sagt ble det allerede på planleggingsstadiet valgt materialer og metoder med tanke på å skape best mulig undervisningsmiljø for elever og lærere. Og rundt omkring i Finland følger man med stor interesse hvordan skolebygget i Pudasjärvi blir.

Av naturlige grunner ble valget av isolasjon nøye undersøkt. God isolasjonsverdi var ikke tilstrekkelig. Her var det i tillegg behov for en isolasjon som var sertifisert i henhold til Breeam (se faktaboks), og hovedentreprenør Lemminkäinen hadde sine ønsker når det gjaldt metode og utførelse.

Valget ble Supafil Frame fra Knauf Insulation, og i henhold til Kimmo Similä, arbeidsleder hos Lemminkäinen så var det et klart valg.

– Løsull er den eneste rette måten å isolere et byggeprosjekt av denne typen på, og vi har i tillegg svært gode erfaringer med Supafil og løsullentreprenøren Oulun Taloeristys Oy, sier Kimmo Similä før han fortsetter:

– Hvis man ser isoleringen i en helhet, så ser jeg ikke noen annet fornuftig valg enn løsull fra Knauf Insulation.

Mange fordeler

Fordelene er mange i henhold til Kimmo. Ved at vi slipper arbeidet med å bære og flytte alle pakkene med isolasjon rundt omkring på byggeplassen, frigjør vi arbeidskraft til andre oppgaver på bygget.

– For meg er det en stor lettelse at en ekstern og kunnskapsrik entreprenør tar hånd om isoleringen. De jobber i henhold til en oppsatt tidsplan, noe som gjør at vi helt og holdent kan konsentrere oss om det øvrige byggearbeidet, og det finnes en del av det, ler Kimmo.

Han peker også på at logistikken på arbeidsplassen blir mye smidigere siden alt av isolasjonsmateriale håndteres av entreprenøren. De sørger også for at isolasjonen håndteres og lagres på rett måte.

– Det blir heller ikke noen rester av isolasjonsmateriale, slik at vi bare betaler for det som blir brukt. Alt dette gir til sammen en stor fordel sammenlignet med andre isoleringsmetoder.

Kort om Breeam

Breeam er i dag det mest utbredte miljøsertifiseringssystemet i Europa. Og globalt er 200 000 bygninger sertifisert med systemet, og en million bygninger er registrert for å bli sertifiserte.

I Breeam-systemet gjøres det en bedømmelse av miljøytelsene basert på ni kriterier: Energi, vann, transport, materialer, avfall, ledelse/ styring, helse og velvære, forurensning samt arealbruk og økologi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee