loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VEDFYRT: Soria Moria på Torshov i Oslo er blant stedene der det har oppstått brann i ventilasjonssystemet rundt en vedfyrt grill. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)
VEDFYRT: Soria Moria på Torshov i Oslo er blant stedene der det har oppstått brann i ventilasjonssystemet rundt en vedfyrt grill. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)

Stiller krav for å unngå branner

Georg Mathisen / 2017-06-26 11:22:25

Kommunene håndhever reglene strengt for å slippe flere ventilasjonsbranner. I Drammen måtte en burgerrestaurant sette utbyggingen på vent til papirarbeidet var på plass.

Feilprosjektering får fatale følger, kunne du lese i Norsk VVS tidligere i år. Det er ikke første gangen brannene som har oppstått i ventilasjonsanleggene til restauranter, har fått medieoppslag.

Stoppet burgerrestaurant

Dårlige løsninger og feil utførelse av ventilasjonen har ført til branner – temperaturene har vært så høye at aluminiumshengslene til ESP-filtrene har smeltet, forklarte branninspektør Frode Michaelsen i brann- og redningsetaten i Oslo.

Avdelingsleder Olav Struksnes i Erichsen & Horgen, på sin side, mente at ventilasjon og brannsikring av storkjøkken er for lite omtalt i forskrift og veiledning.

Reglene er ikke endret, men kommunene er føre var. Burgerrestauranter med grill er utsatt, og i Drammen stoppet kommunen planene om ny restaurant.

Vedfyrt grill

– Det er standardvilkår som vi setter. Vi stiller blant annet krav om ordentlig ventilasjon, om fettutskiller og om sanitærabonnement, forklarer Tone Hau Steinnes, avdelingsleder for byggesaker i Drammen kommune.

Det er kokkekollektivet Lava som bygger den første restauranten i det som kan bli en kvalitetsburgerkjede, på Bragernes torg i Drammen.

Stian Floer, Anders Braathen, Even Ramsvik og Tom Victor Gausdal driver flere høyprofilerte restauranter i Oslo, blant annet Michelin-anbefalte Smalhans. I Drammen handler det om burgere av rent oksekjøtt, grillet på vedfyrt grill.

Men kommunen stoppet saken. Det var nemlig ikke tegnet inn avtrekk, ventilasjon og fettutskiller i lokalene som skal gjøres om til restaurant, skriver Drammens Tidende.

Standardvilkår

Egentlig var planen å åpne restauranten før sommeren. Men det har tatt lenger tid, og nå er håpet å være i gang rett over sommeren. Tillatelsen til bruksendring fra butikk til spisested i lokalene var klar en uke etter at dokumentasjonen på avtrekk, ventilasjon og fettutskiller var på plass.

– Dette er standardvilkår som vi setter. Jeg har ikke hørt annet enn at kravene er gode nok, sier Tone Hau Steinnes, som er fersk i avdelingslederjobben og synes det er litt for tidlig å gå mer i detalj om statlige regler, kommunale krav og ventilasjonsbranner.

Åpen ild og ettermonterte, vedfyrte griller har fått skylden for flere restaurantbranner de siste årene.

– Griller som fyres med ved eller kull, utgjør en brannfare hvis avtrekkene fra dem ikke er prosjektert riktig eller det fyres feil, konstaterer branninspektør Frode Michaelsen.

Ett svar til “Stiller krav for å unngå branner”

  1. Veldig morro at byggherre/rbyggeiere ser behovet for økt sikkerhet. Nå blir det spennende å se om bransjen følger etter og hever standarden. Det er synd at myndighetene «henger langt etter» når det gjelder sikkerhet når det gjelder storkjøkken ventilasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse