loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TRENGER HJELP: Prosjektleder Kristoffer Polak i Standard Norge inviterer bedrifter og organisasjoner til å bidra standardiseringskomiteen for ventilasjon og inneklima.
TRENGER HJELP: Standard Norge og prosjektleder Kristoffer Polak inviterer deg til å bli med i standardiseringskomiteen for ventilasjon og inneklima.

Du kan forbedre standarder

/ 2018-02-26 13:59:08

Standard Norge inviterer deg til å bli med i standardiseringskomiteen SN/K 100 Ventilasjon og inneklima.

Standarder er viktig for næringsliv og forbrukere. Vil du bidra til utarbeidelse av bedre norske standarder?

Utarbeides av brukerne

Standard Norge inviterer til deltagelse i standardiseringskomiteen SN/K 100 Ventilasjon og inneklima

– Alle som arbeider med planlegging, prosjektering, utførelse og kontroll av bygninger og bygningers tekniske organisasjoner kjenner godt til bruken av standarder. Det er imidlertid ikke alle som vet hvordan standardene utarbeides, forteller prosjektleder Kristoffer Polak i Standard Norge.

Det er nemlig noen grunnleggende prinsipper som styrer alt standardiseringsarbeid:

  • Standardene utarbeides ikke av myndighetene, men av brukere selv
  • Alle har adgang til å delta i utarbeidelse av standarder
  • Standarder utarbeides av komitéene som består av frivillige representanter fra bedrifter og organisasjoner som er på en eller annen form berørt av standardene.

 

Utvikles internasjonalt

Standardiseringskomitéen med betegnelsen SN/K 100 arbeider med standarder for ventilasjon og inneklima som utvikles internasjonalt. De aller fleste norske standarder på dette området er europeiske standarder utarbeidet i CEN (Europeisk standardiseringsorganisasjon). Alle europeiske standarder utviklet i CEN blir fastsatt som Norsk Standard. Noen standarder er utviklet av ISO (verdensomspennende standardiseringsorganisasjon) og senere gjort til europeisk standard.

Av alle standarder som brukes i Norge for ventilasjons- og klimaanlegg er det bare standarder for beskrivelse av ventilasjonsanlegg (NS 3420 serien) som er norskutviklet, resten er europeiske standarder som følges opp av SN/K 100.

– Derfor er SN/K 100 komitéens rolle veldig viktig for å sikre at bransjens interesser blir ivaretatt, sier Polak.

Komitéen bidrar til utarbeidelse av de internasjonale standardene ved å vurdere utkast til nye eller reviderte standarder, kommentere dem, og gi Standard Norge råd om vi skal stemme ja, eller nei (evt. avstå) til å godta utkastet.

Mange komiteer

Komitéen følger for tiden disse internasjonale tekniske komitéene:

  • CEN/TC 156 Ventilation for buildings
  • CEN/TC 195 Air filters for general air cleaning
  • CEN/TC 243 Cleanroom technology
  • ISO/TC 205 Building environment design
  • ISO/TC 142 Cleaning equipment for air and other gasses
  • ISO/TC 209 Cleanrooms and associated controlled environments

 

Komitéene CEN/TC 195 og ISO/TC 142, samt respektivt CEN/TC 243 og ISO/TC 209 samarbeider med hverandre ved utvikling av felles standarder for CEN og ISO.

Bedrifter og organisasjoner

Det er mange standarder som skal behandles hvert år i SN/K 100 og de dekker et bredt spekter av tekniske områder innenfor ventilasjon. For å styrke komitéens kapasitet og teknisk kompetanse må komitéen verve nye medlemmer.

Standard Norge ønsker nå å invitere bedrifter og organisasjoner i ventilasjonsbransjen til å delta i arbeidet i SN/K 100 komitéen.

– Vi ønsker at alle typer bedrifter skal være representert: byggherrer, forvaltere, prosjekterende, utførende, produsenter, importører/forhandlere, forklarer Polak.

Fagområdene som skal dekkes er blant annet: generell ventilasjon, luftbehandlingsaggregater, utførelse og montasje av ventilasjonsanlegg, brannbeskyttelse, drift og vedlikehold, prøving av ventilasjonsprodukter, inneklimaparametere, filtrering og rensing av ventilasjonsluft, renromsinstallasjoner, m.m.

Interessert? Ta kontakt med prosjektleder Kristoffer Polak i Standard Norge, sekretær for SN/K 100

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee