loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TRÅDLØSE: Jan Risén (til venstre) fra Swegon og Alexander Hellström fra Lumenradio reklamerer friskt for trådløs styring av behovsstyrt ventilasjon.
TRÅDLØSE: Jan Risén (til venstre) fra Swegon og Alexander Hellström fra Lumenradio reklamerer friskt for trådløs styring av behovsstyrt ventilasjon.

Sexy bransje uten en tråd

Georg Mathisen / 2017-05-03 09:31:14

Gårdeieren sparer energi, installasjonskostnader og feil. Leietagerne blir friskere og mer kreative. Det er ikke småtterier de påstår, firmaene bak behovsstyrt ventila­sjon med trådløs styring.

Et ventilasjonskonsern og en gjeng radionerder. Sammen gjør de furore med behovsstyrt ventilasjon, uten en tråd.

System

– Vi har produktene, også, men det vi jobber med, er system, sier systemutviklingsdirektør Jan Risén i Swegon.

– Det er en styrke for oss at vi selger romprodukter og aggregater. Men forskjellen er at vi kjører det sammen til et system.

Han har slått seg ned på Göteborg-kontoret til Swegon sammen med sjefen for de selverklærte radionerdene. Alexander Hellström er administrerende direktør for Lumenradio. Han vet lite om ventilasjon, men mye om kommunikasjon.

– Hadde du sagt til noen for ti år siden at de kom til å lagre bildene sine i skyen, så ville du fått en diagnose. Og hadde du sagt for fem år siden at hver eneste kjølebaffel skulle være koblet trådløst og at det var VVS-bransjen som skulle gå i bresjen for hele IoT – tingenes internett – så hadde de trodd du var gal, sier han.

Kabelfritt

Nå har NCC brukt løsningen fra Swegon og Lumenradio i et pilotbygg i Stockholm. Torsplan 2 kobler sammen et sted rundt 1.500–2.000 radionoder. Det første større, norske prosjektet er på gang i Bergen.

– Det finnes kjempemange trådløse teknologier ute på markedet, men ingen som er tilpasset for å koble sammen tusentalls produkter, sier Hellström.

Men hvorfor trådløst? For det første er det billigere å installere.

– Det blir ingen kostnad til kabler. Ofte titter man på produktene i stedet for å sammenligne totalkostnadene, og da er det lett å glemme hvor mye kablene koster, sier Jan Risén.

Dessuten går innreguleringen på noen dager der den ellers ville tatt flere uker.

Unngår feil

Men minst like viktig er det å unngå feil og å ha muligheten til å gjøre endringer enkelt.

– Om det ikke finnes noen kabel å koble feil, så blir det ikke feil, sier Hellström.

– Og alle gårdeiere vet hva som skjer med leietagerne. De endrer seg. Med trådløs styring er det enkelt å endre, i stedet for å få arbeid uten ende med ny kabeltrekking og nye feil. Eierne sparer mye penger på at eiendommen kan forandres over tid ut fra kundens behov.
Den fordelen som installatørene ser helt umiddelbart, er at de klarer seg uten stige og lift og at de ikke trenger å trykke på en knapp på hvert eneste produkt for å pare dem.

Sparer renhold

Swegon er opptatt av å bruke dataene til mer enn bare å drifte anlegget.

– Energikostnaden til et bygg er stor, men rengjøringskostnaden er like stor. Kan vi minske den, også? spør Risén retorisk.

Sensorene kan følge med på hvor mye rommene brukes og sørge for at det skrives ut liste over dem som må vaskes. Dessuten kan dataene brukes til å utnytte plassen bedre: Hvis de viser at et møterom ikke brukes, er det like greit å gjøre det om til et kontor, for eksempel.

– Vi kan måle energibruken i hvert rom og for eksempel se etter et par år at vi fortsatt fyller kravene til energisertifisering. Eller vi kan hjelpe eieren å ta betalt på nye måter og gi leietakerne det de vil ha, sier Jan Risén.

Eliteklima

Det er her kreativiteten og produktiviteten skal bli høyere. De som nøyer seg med omtrent det samme inneklimaet som de er vant til fra tidligere lokaler, kan få det. De som vil ha strengere krav og mindre variasjon, kan betale ekstra.

Alexander Hellström peker på under­søkelser fra Arbetsmiljöverket i Sverige som viser at dårlig ventilasjon senker ytelsen til en som arbeider i lokalene, med opptil 15 prosent.

– CO­­₂-verdiene har direkte påvirkning på den kognitive kapasiteten. Her kan eieren tilby ulike typer klima til dem som vil betale ekstra for å styre nivået, sier han.

– Installasjon, igangsetting og feilsøking kan man regne i penger. De myke verdiene kan man ikke regne i penger, men de er verdt enda mer.

Torsplan 2 er ett av i skrivende stund 12 bygg i verden som har høyeste sertifisering i både Breeam og Leed.

– Det finnes klare målinger på hvordan høy Leed-sertifisering påvirker eiendomsverdien, sier Risén.

50 milliarder koblet opp

I dag har verden rundt fire milliarder oppkoblede telefoner. Radionerd Hellström regner med 50 milliarder oppkoblede produkter om bare noen år. I næringseiendommer og boliger kommer de tett i tett.

– Det er mange blikk som rettes mot bransjen. VVS-bransjen holder på å bli virkelig sexy akkurat nå, ifølge Alexander Hellström.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee