loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SYNLIG: Noen ganger synes støvet fra utsiden, viser Bjarte Selseng i Ren Ventilasjon. Kjetil Eppeland Hansen gjør klart til å filme lenger inn.
SYNLIG: Noen ganger synes støvet fra utsiden, viser Bjarte Selseng i Ren Ventilasjon. Kjetil Eppeland Hansen gjør klart til å filme lenger inn.

Jakter på det skjulte støvet

Georg Mathisen / 2018-01-15 11:02:12

Egentlig skal karene bak Ren Ventilasjon kun gjøre rent i kanalene. Men de opplever feil ved ventilasjon i ni av ti hus de er innom.

– Nå kommer konsekvensen av kravene i Tek 10. Det er kanskje derfor det er så få som driver med dette.

Oppsummeringen kommer fra Bjarte Selseng. Sammen med Kjetil Eppeland Hansen har han startet virksomheten som de færreste visste at de trengte. Fra hjemmekontor på Nedenes utenfor Arendal tar Ren Ventilasjon oppdrag langs hele sørlandskysten. Men vanligvis trenger de ikke å reise mange kilometerne for å få nok å gjøre.

– Den beste reklamen for oss er praten etter at vi har vært i et hus. Jo flere jobber, jo mer får du å gjøre, sier Hansen.

Balansefeil

De to kompanjongene startet firma for å hjelpe kundene med å bli kvitt det skjulte støvet. Det inne i kanalene, som boligeiere flest ikke er klar over. Men når de først går inn og måler, gjør rent og måler på nytt, så finner de flere feil.

– 90 prosent av husene vi har vært i, har vært feilbalansert. Prosjekteringen er nok riktig, men så er det ikke noe krav om at du skal være ventilasjonsmontør for å installere anlegget. Det skal ikke mer til enn en bøy rundt en bjelke eller en vinkel som ikke er kalkulert inn, så vil du få en begrensning i «flowen», sier Bjarte Selseng.

Han er ikke fagmann på ventilasjon, men på flyt. Til daglig arbeider han med væskeflyt, nærmere bestemt hydraulikk. Men teorien og beregningene er de samme enten det er luft eller væske som skal gjennom rørene, konstaterer han.

Måler og filmer

De to måler luftflyten før de begynner. Det skal ikke mye skitt til i rørene før dimensjonen blir mindre og flyten dårligere. Så renser de, og så måler de på nytt etterpå.

De kjører kamera inn i rørene, også, og filmer før og etter. Dermed får kunden dokumentert hva han har betalt for.

Ren Ventilasjon har et godt forhold til entreprenører og installatører.

– Det sier sitt når Caverion kommer og spør om vi kan rense rørene, sier Kjetil Eppeland Hansen.

Oras bruker dem på industribygg – egentlig hadde de bare tenkt seg å arbeide på privatmarkedet.

Brann og stenging

Foreløpig er Ren Ventilasjon ren bigeskjeft. De to holder på oljejobbene en stund til. Men målet er å leve av ventilasjon.

– Vi ser at behovet er stort. Det er et år siden det brant i en barnehage her nede på Saltrød – det startet i ventilasjonsanlegget. Og på Hisøy måtte en skole stenges på grunn av dårlig inneklima, forteller Bjarte Selseng.

– Det er fagfolk som har ansvaret, men dette er nytt for hele faget, sier han.

Forskjeller

I boligene finner de gjerne matfett i kjøkkenviftene og hårspray og annen kosmetikk i ventilasjonen på badet. Forskjellene er store fra familie til familie.

– Noen hus ser greie ut, mens andre kan være tre–fire år gamle og se ut som de er 15. Det har mye å si hvem som lever der og hvordan de lever, men også området ute. Er det mye pollen, er det nært byggeplasser hvor det støver mye? spør Selseng.

Når Ren Ventilasjon først kommer inn hos kundene og filmer, får de alltid jobben.

– Det som trengs, er en bevisstgjøring, sier de to.

2 svar til “Jakter på det skjulte støvet”

  1. Helga Frydenberg sier:

    Hadde vært interessant å få sjekket opp dette. Legger seg veldig mye støv overalt i boligen, men det har jo vært slik helt fra boligen var ny (2013).

    • Kjetil Eppeland Hansen sier:

      Hei Helga, du kan nå oss på tlf 91524264. Ring oss for en hyggelig prat så kan vi komme sjekke ut tilstanden på ditt anlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee