loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Statsbygg skal bygge nytt utstillingsveksthus på over 5000 kvm i Botanisk Hage og holder orienteringsmøte for leverandører av klimaanlegg 25. august. (Foto: Statsbygg)

Bruker 500 mill. på utstillingsveksthus

/ 2016-08-12 10:25:11

Det stilles høye miljøkrav til utstillingsveksthuset til nesten 500 mill. som Statsbygg skal bygge for Botanisk hage. 25. august orienteres aktuelle leverandører av klimaanlegg.

I mer enn 80 år har Botanisk hage på Tøyen ønsket seg et stort utstillingsveksthus som skal erstatte nåværende utstillingsveksthus Palmehuset fra 1868 og Victoriahuset fra 1876. Og nå blir det endelig en realitet. Utstillingsveksthuset blir på over 5000 kvm og har en kostnadsramme på 495 millioner kroner.

Prosjektet bygger videre på konseptet «OASE 60° nord» av Stein Halvorsen Arkitekter AS som i 1998 vant en plan- og designkonkurranse utlyst av Universitetet i Oslo. Dette konseptet er senere bearbeidet og er nå, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, tatt frem igjen med sikte på gjennomføring.

Fem vekstsoner

Veksthuset vil fremstå som transparente «kupler» med en foliemembran som ytterkledning, og skal ha fem vekstsoner med ulike klimaforhold. Den største klimasonen (tropisk) er planlagt til nesten 2000 m° med 25 meter takhøyde.

De ulike klimasonene skal inneholde plantemateriale fra hele verden og skal gi de besøkende et autentisk inntrykk av miljøet disse vokster i.

Kombinasjonen av ulike klima, transparente fasader og høye krav til klimakontroll og energiøkonomi, stiller utfordrende krav til de tekniske anleggene.

– Anlegget skal primært sikre gode vekstvilkår og plantehelse, men også ivareta et godt innemiljø for ansatte og publikum. Driftsøkonomi og lav energibruk vil være viktige parametere for å tilfredsstille krav til et bærekraftig anlegg, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Kartlegger interessen

For det planlagte utstillingsveksthuset på Tøyen skal det inngås kontrakt om prosjektering, levering og installasjon av komplett anlegg for klimatisering, energifangst og energigjenvinning. Og for å utnytte leverandørmarkedets erfaring, kompetanse og innovative egenskaper, planlegger Statsbygg å kontrahere klimaanlegget gjennom honorert, konkurransepreget dialog.

Som forberedelse til konkurransen vil det bli avholdt et orienterende møte om oppdraget, med sikte på å forberede markedet og for å kartlegge interessen for kontrakten. Orienteringsmøtet foregår 25. august kl.14.00 ved Statsbyggs hovedkontor, Biskop Gunnerus gate 6, Byporten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee