loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PUSTER LETTERE: Luftrenseren har Marthe Brønlund fra Langhus en mye bedre hverdag.
PUSTER LETTERE: Luftrenseren har gitt Marthe Brønlund fra Langhus en mye bedre hverdag.

Ny hverdag med luftrenser

/ 2017-05-23 11:52:09

Verkende øyne, hovent ansikt, sliten og slapp – slik var vår og eksamenstid for Marthe Brønlund fra Langhus. Helt til mor skaffet luftrenser.

TEKST OG FOTO: HILDE KARI NYLUND

De siste årene har bjørkepollensesongen vært skikkelig plagsom for Marthe, selv om hun starter med allergimedisin i god tid.

Virket med en gang

– I fjor grudde vi oss litt – hun gikk i tiende klasse og skulle ha eksamen, som faller samtidig med bjørkepollensesongen, forteller moren Hilde Brønlund.

Løsningen kom hun tilfeldigvis over gjennom jobben som daglig leder i F-tech.

– På et seminar med vår samarbeidspartner Camfil snakket de om luftrensere, og jeg tenkte at det må være helt genialt for Marthe, sier Brønlund.

Familien fikk luftrenseren i hus bare et par dager før Astma- og allergiforbundet varslet bjørkepollen, og satte den på maks.

– Det var faktisk suverent – ikke en eneste morgen med verk i øynene eller hovent ansikt, og ikke like trøtt og slapp. Marthe sa det sjøl: Hun fikk en helt annen hverdag med luftrenseren. Så jeg kan virkelig anbefale dette til andre – vi har hatt veldig god effekt av den, fastslår Brønlund.

Utfordrende netter

Familiens enebolig fra 2013 har balansert ventilasjon med filter på luftinntaket. Men i likhet med mange andre nordmenn, foretrekker familien kalde soverom. Det betyr lufting på natta.

– Vi har prøvd å sove med vinduene lukket, men da blir det for varmt, fastslår Brønlund.

Familien bor inntil et friområde, og har bjørketrær tett på huset. Brønlund har festet pollennett på vinduet i Marthes rom, men det alene er ikke nok.

– Med vinduet oppe og CamCleaneren på går det bra. Men den må gå for fullt når vinduet er oppe, understreker Brønlund.

På dagtid åpner de døra til Marthes rom, slik at luftrenseren kan rense luft også i huset for øvrig. Ifølge Brønlund er ikke lyden fra luftrenseren sjenerende, selv ikke når den går for fullt.

– Den er veldig søvndyssende, nesten som summing. Dette kan jeg virkelig anbefale til alle med allergi – vi har god effekt av den, oppsummerer hun.

Store forskjeller

Kvalitet på filtrene og mengden luft renseren klarer å trekke gjennom, har mye å si for resultatet. I verste fall kan innelufta bli dårligere.

Noen luftrensere har ikke filter i det hele tatt, og enkelte kan gjøre vondt verre.

– Det finnes for eksempel en variant med en stein inni. Ideen er at ved å varme opp den, skal den forbrenne partikler som strømmer over overflaten på steinen. Men her får du antakelig verre luftkvalitet ut, sier inneklimaekspert Nils Ledermann.

Han har fartstid som inneklimarådgiver for både Norges Astma- og Allergiforbund og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, og driver i dag Inneklimaeksperten AS.

Minst påvirker mest

Nye boliger har som regel balanserte ventilasjonsanlegg, med filtre som fjerner en del større partikler og pollen før frisk luft sendes inn i boligen. Eldre boliger har ofte bare lufteluker i ytterveggen. Da får du forurensninger rett inn i boligen. Uansett boligtype kan du ha nytte av en flyttbar luftrenser til å fjerne allergener og små forurensningspartikler.

De minste partiklene påvirker helsa vår mest, ifølge Folkehelseinstituttet.

–  Det kan være gunstig å skape et pusterom med ren luft der du sover, men da trenger du utstyr som er godt nok til å skape dette rene rommet, understreker Ledermann.

Fire luftvekslinger

I likhet med Norges Astma- og allergiforbund anbefaler han fortrinnsvis filtre som fjerner forurensning mekanisk. Dette kalles også passive filtre. Luftrenseren bør ha nok kapasitet til å sirkulere all luften i rommet gjennom filtrene minst fire ganger hver time.

– Selve filtrene må ha stor overflate, ellers blir luftmotstanden for stor, forklarer Ledermann.

Det løses ofte ved å folde filtrene. Mange rimelige luftrensere har for dårlig rensekapasitet, og da blir ikke inneluften noe særlig bedre.

Hepa effektivt og dyrt

Blant de mest effektive filtrene finner vi Hepa-filtre (High Efficiency Particulate Air). De fjerner også de minste partiklene, men ulempen er at det krever stor viftekapasitet. Det kan gi litt støy. CamCleaner har slike filtre, og i tillegg kull som også fjerner en del gassmolekyler.

– Dette er relativt dyre luftrensere, men det finnes flere alternativer i samme prisklasse. Prisen på selve luftrenseren og filtrene varierer noe. Du får det du betaler for. Det er det samme som å kjøpe en god støvsuger – det er også kostbart, poengterer Ledermann.

Prisen er på nivå med en god mobiltelefon.

Bort med støv

Selv gode luftrensere erstatter ikke behovet for regelmessig rengjøring. Støv i boliger kan bestå av hudrester, mikroorganismer, muggsopp, kjemikalier etter rengjøringsmidler og partikler fra veitrafikk.

– Støv bør fjernes regelmessig med tørr mikrofiberklut eller mopp slik at det ikke virvles opp og svever i pustesonen. Rengjøring med tørr eller litt fuktig mikrofiber er best, sier Ledermann.

Tenk også over hva du fyller hjemmet ditt med, og om det kan produsere støv eller avgi gasser.

– Sjekk nettsiden erdetfarlig.no – der står det mye om helseskadelige og allergifremkallende stoffer i vanlige forbruksartikler, forklarer Ledermann.

 

3 svar til “Ny hverdag med luftrenser”

 1. Pawel sier:

  Luftrenser fungerer veldig bra så lenge det er kvalitet ja, funker flott mot hyper-reaktivitet og overfølsomhet også. Selv tok jeg vaksine mot kraftig pollenallergi over 3 år med smeltetabletter. Kan anbefales på det sterkeste. https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/allergivaksinasjon/

 2. Michael N. Vainio sier:

  Hei. Har selv en sønn som er veldig plaget av pollenalergi, men kjøpte en Camcleaner i fjor.
  Resultatet ble at han ikke trengte medisiner og var ikke plaget ii hele tatt.
  Vi har brukt den i vinter i stuen for å rense luften der og ble nå oppmerksom på virkningen av den.
  Min sønn kom hjem i går og var helt tett. etter en natt med Camcleaneren på soverommet var problemet løst.
  Helt enig med Pawel, Kvalitet er det som teller her. Kan kjøpe noe billigt men det straffer seg.

 3. 1979 købte jeg i København en luftrenser af norsk fabrikat, en Norse, 3000 kr dengang.
  Jeg bruger den stadigvæk i perioder, trods et leje i den er slidt.
  Er det godt at bruge den ?
  eller er der kommet noget i stedet for?
  på nettet kan jeg ikke finde en ny Norse Luftrenser
  Venlig hilsen .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee