loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Gullhaug torg i Nydalen skal nærme seg null-energi og ikke ha behov for kjøpt energi til verken ventilasjon, oppvarming eller kjøling. Prosjektet er fremdeles på skissestadiet. (Ill.: Snøhetta/MIR)

Forenkling: - Ikke VVS-bransjens død

Synnøve Prytz Berset / 2016-04-05 06:57:29

Spørsmålet om naturlig versus mekanisk ventilasjon ble ivrig diskutert under seminaret «Less is more?». Diskusjonen har bare så vidt begynt, men trolig vil begge løsningene være en del av svaret når utfordringene i fremtidens bygg skal løses.

Onsdag 30. mars arrangerte Grønn Byggallianse og FutureBuilt halvdagsseminaret «Less is more?» om passiv klimatisering av bygg i Litteraturhuset i Oslo.

Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse fortalte innledningsvis i seminaret at mange av deres medlemmer har vært frustrerte på grunn av store krav fra leietakere som vil ha energieffektive bygg med godt inneklima, men opplever at de tekniske anleggene er vanskelige å styre.

– Vi tror at en større grad av forenkling av systemer kan være bra i mange prosjekter, sa Bramslev.

Gullhaug Torg

Dette var bakgrunnen for at de dro på studietur sammen med Futurebuilt og Avantor, for å se på bygget 2226 i Sveits, et bygg som har blitt kalt «Et manifest mot teknisk overkill». Det er et bygg uten teknisk rom, hvor investeringene er flyttet over fra tekniske anlegg til arkitektoniske kvaliteter.

– Det vi fant var så inspirerende at Skanska og flere andre dro i gang forskningsprosjektet Naturligvis, fortalte seminarets møteleder og prosjektleder i FutureBuilt, Stein Stoknes.

Resultatet av studieturen var at Avantor bestemte seg for å bygge et lignende bygg som 2226 i Nydalen, Gullhaug Torg 2A. Dette er et pilotbygg i Naturligvis og forbildeprosjekt i FutureBuilt. Det er et kombinasjonsbygg på 16 etasjer i regi av Avantor og tegnet av Snøhetta. Kontordelen i bygget er planlagt med ren naturlig ventilasjon. Likevel skal bygget nærme seg null-energi og ikke ha behov for kjøpt energi til verken ventilasjon, oppvarming eller kjøling.

I prosjektet Gullhaug Torg har man tatt i bruk passiv klimatisering.

Store deler av året er det mulig å klare seg uten ekstra oppvarming, kjøling, ventilasjon og belysning. Men så er det perioder da man trenger litt ekstra, forklarte sjefsrådgiver i Skanska Teknikk, Tor Helge Dokka, som videre presiserte at deres intensjon ikke er at naturlig klimatisering skal brukes overalt.

– I Skanska ønsker vi mange ulike løsninger på ulike steder, sa Dokka. Han syntes det er synd at det ikke kom flere fra VVS-bransjen til dette arrangementet.

– Tanken var at vi skulle få andre enn menigheten her, sa han.

Fordi det lønner seg

Da Avantor-sjefen Øystein Thorup så 2226-bygget i Sveits, uttalte han med stor entusiasme at dette kan vi få til i Norge også. Motivasjonen var både økt utleiebarhet på grunn av økte kvaliteter i bygget, og økonomiske besparelser som resultat av reduserte investeringer.

– Miljøtrendene har kommet mer og mer. Men en stor utfordring har vært at miljøbyggene har blitt mer og mer tekniske, sa daglig leder i Avantor Eiendomsforvaltning, Roy Frivold.

Avantor_RoyFrivold_nett

Andre utfordringer er kortere leieperioder og at leietakerne ofte ønsker en helt annen bruk enn de forrige.

– Kostnadene ved dette er at vi sliter med lønnsomheten, sa han.

Gullhaug torg er foreløpig et skisseprosjekt, men i løpet av høsten har de involverte aktørene gjennomført en rekke førstudier, tester og observasjoner av andre bygg med passiv klimatisering.

De har også fått med seg Arnkell Petersen, seksjonsleder for energi og inneklima i Erichsen&Horgen, i prosjektet.

Han har fått spørsmål om hvorfor de er med på dette prosjektet.

– Dette er ikke VVS-bransjens død. Dette er et verktøy som vi også må mestre. Dette handler om å finne grensene for hva vi jobber med, sa han og la vekt på at dette ikke er løsninger som er direkte overførbare til alle prosjekter.

– Naturlig ventilasjon trenger litt mer energi og effekt. Og det viktig at vi har kontroll på styringen, og kompenserer for den økte energibruken med veldig smarte løsninger. Det som er viktig er at vi kjenner utfordringene og finner måter å møte disse på.

– Ser ikke enkelt ut

Sturla Ingebrigtsen, fagdirektør for ventilasjon i GK Inneklima, har tidligere uttalt at han er skeptisk til såkalt low-tech ventilasjon (et begrep som brukes om passiv klimatisering av bygg og naturlig/hybrid ventilasjon). Som Tor Helge Dokka beklager han at ikke flere fra VVS-bransjen fant veien til Litteraturhuset denne dagen.

– Vi ventilasjonsteknikere har nok ikke vært flinke nok til å ta innover oss dynamikken og kan nok ha en tendens til å overdimensjonere anlegg. Men når det er sagt syntes jeg det er viktig å ta innover seg viktigheten av kravene til inneklimaet, sa han, og la til:

– Det er mye snakk om forenkling her, men når vi ser på planene for Gullhaug torg, så ser det ikke så veldig enkelt ut.

Omfattende forskning viser en klar sammenheng mellom produktivitet og luftmengde, både i klasserom og kontorbygg. Høye luftmengder gir god produktivitet, slo han fast.

– Vi må passe på å ta hensyn til dette.

Sturla_Ingebrigtsen_halvdagsseminar_nett

Ja takk, begge deler

Per Heiselberg, professor Aalborg Universitet, avsluttet dagen med å påpeke at vi bør bevege oss ut av enten/eller diskusjonen når det gjelder ventilasjonsløsninger.

– I Norge har det blitt en polarisering mellom naturlig- og mekanisk ventilasjon. Jeg mener vi bør bruke begge løsningene, men på ulike tidspunkt. Skal løsningene optimeres må vi bruke mekanisk ventilasjon om vinteren når det er oppvarmingsbehov og mange mennesker, imens den naturlige ventilasjonen kan brukes om sommeren, sa Heiselberg, som er enig i at vi ikke skal slakke på inneklimakravene.

– Vi må finne løsninger hvor vi ikke går på kompromiss med inneklimakravene, understreket han.

Les hele saken i neste utgave av Norsk VVS.

Er du interessert i Skanska prosjekter?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse
annonse