loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk har deltatt i forskningsprosjektet Naturligvis – passiv klimatisering av fremtidens energieffektive bygg, hvor man har sett på alternative løsninger for passiv klimatisering. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Naturlig ventilasjon: - Utenkelig

/ 2016-03-17 09:10:40

– Med naturlig ventilasjon standard klarer du ikke å oppfylle de nye energikravene i TEK.

Det fastslår sjefrådgiver i Skanska Teknikk, Tor Helge Dokka, i en sak på Lavenergiprogrammet sine nettsider.

Halvdagsseminar

I forskningsprosjektet, Naturligvis – passiv klimatisering av fremtidens energieffektive bygg, ser man på alternative løsninger for passiv klimatisering.

Prosjektet ledes av Skanska og finansieres av Norges forskningsråd. Andre partnere er Snøhetta, SINTEF Byggforsk, FutureBuilt, Avantor, Lindab, AIL, Rockfon, Acusto, Unicon, Brekke&Strand, Fokus Rådgivning, OPAK, Erichsen & Horgen og WindowMaster. Prosjektet presenteres på halvdagsseminaret «Less is more?»  om passiv klimatisering av bygg på Litteraturhuset 30 mars.

Må ha automatikk

Dokka i Skanska Teknikk har hatt en aktiv rolle i prosjektet, og tydelig på at man ikke kan oppfylle kravene i gjeldende forskrift med naturlig ventilasjon.

– Naturlig ventilasjon er utenkelig hvis du skal bruke standard luftmengder. Den eneste muligheten er lavere luftmengder når det er kaldt. Dette forsker vi på nå, sier Dokka.

Han henviser videre til forskning gjort på dette, blant annet i Danmark.

– Det er gode argumenter for å gjøre dette – med den rette teknologien, understreker Dokka. – Og der kræsjer vi jo litt med en del av arkitektmiljøet, som vil ha det så enkelt at du skal åpne vinduer. Nei, det fungerer ikke og kommer ikke til å fungere. Vi må ha automatikk på dette som styrer, fastslår Dokka. Da mener han det er mulig å redusere luftmengder og samtidig ivareta inneklimaet.

Klikk her for å lese hele saken på Lavenergiprogrammet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse