loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FILTERFUKT: Fukt er som fusk – det gjør at mange ventilasjonsanlegg står uten filtre som virker som de skal, konstaterer I Tore Mjåtvedt Bergen Ventilasjonsprodukter.
FILTERFUKT: Fukt er som fusk – det gjør at mange ventilasjonsanlegg står uten filtre som virker som de skal, konstaterer I Tore Mjåtvedt Bergen Ventilasjonsprodukter.

Slår muggalarm

Georg Mathisen / 2018-04-10 12:34:57

Midt i filterfuskdebatten kommer muggalarmen: – Fukt gjør også at filtrene ikke virker som de skal, og klimaendringene gjør problemet enda større, sier Tore Mjåtvedt.

I trafikken er våte filtre livsfarlig; i en bygning blir brukerne trøtte.

– Det som skjer i ventilasjonsanlegget i en bygning, er det samme som det som skjer i klimaanlegget på en bil. Jeg har opplevd flere ganger at jeg har holdt på å sovne selv på korte turer, sier Tore Mjåtvedt.

Pustevansker

Problemet oppstår når luften er fuktig.

– Så lenge det er fuktig, er muggsoppen der. Når anlegget begynner å tørke opp, sender den ut gass som gjør folk trøtte. Når du har kjørt en stund, så tørker anlegget helt opp. Først da har muggsoppen gått i dvale slik at du kan kjøre videre i mange timer, forklarer han.

Det er det samme som skjer i en bygning. Mjåtvedt viser til forskning fra et par tiår tilbake.

– Sintef testet filtre og fant ut hvordan de ble ødelagt når de fikk fuktighet. Så oppdaget professor Sten Olaf Hanssen muggsopp i filtrene. Muggsopp sender ut sporer, og når filteret er ødelagt, slipper sporene gjennom filtermaterialet. I forsøkene opplevde de som satt inne i lokalene, at de fikk problemer med øyne og nese, sier Mjåtvedt.

Så lenge det er fuktig, trives muggsoppen godt. Når det begynner å tørke, føler den seg angrepet og sender ut gass som forsvarsmekanisme.

Filtre virker ikke

Konsekvensen av fukt er at anlegget står med filtre som ikke virker som de skal. På samme måte som når leverandørene fusker med filtrene de leverer.

– Hvis alle filtre sto tørt, ville man ha oppdaget at noen tålte mindre. Da kunne vi ha sjekket hvilke som virker som de skal. Men når de blir påvirket av fuktighet fra tåke eller yr, blir filterposene ødelagt. Da hjelper det ikke om det er gode eller dårlige filtre, sier han.

Har sett fusk

Mjåtvedt og hans firma Bergen Ventilasjonsprodukter har levert Bergensristen i mer enn 20 år. Derfor er det først og fremst det å holde fuktighet ute han er opptatt av. Samtidig har han også opplevd leverandører som tar betalt for én filtertype, men leverer en billigere og dårligere.

– Kanskje har de solgt inn ti poser og leverer åtte eller seks, eller kanskje har de levert en helt annen poselengde. Sånne ting må man følge med på. Jeg har vært med på anbud der man får oppgitt hva som står i anlegget. Så gir man ikke pris på det, men gir i stedet pris på et filtersett som har kortere poser, sier Mjåtvedt.

Innkjøperne følger ikke opp og sjekker at det kommer riktig filter.

Klima gjør det verre

– Nå har det gått minst 20 år siden vi så at filtrene burde stå tørt. Det er på tide å ta det opp igjen. Klimaet forandrer seg. Det er mye snøvær på Sørlandet og Østlandet, og her på Vestlandet er det mye mer tåke. Begge deler ødelegger filtrene, sier Tore Mjåtvedt.

Ett svar til “Slår muggalarm”

  1. Mögel är mycket komplicerat. Det avger många olika metaboliter, såsom sporer, luktade kolväten och annat. En vanlig mögelart som kan finnas i filter och hus kan avge mer än 80 olika metaboliter, vissa av dem skadliga och cancerframkallande. När mögel torkar kan mängder med metaboliter avges. Ca. 0.2% av dem är sporer.
    http://www.lfs-web.se/mogel.htm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse
annonse