loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
De ansatte i Solstad barnehage opplever at hybridventilasjon har bidratt til et godt inneklima. (Foto: Hilde Kari Nylund/Lavenergiprogrammet)

Mekanisk om vinteren, naturlig om sommeren

/ 2016-02-25 07:00:20

Personalet og driftsansvarlig i Solstad barnehage i Stavern er veldig fornøyde med ventilasjonsløsningen som er valgt i barnehagen; hybridventilasjon som kombinerer mekaniske anlegg med automatisk vinduslufting.

Barnehagen er bygget slik at et sentralt rom – agora – er omgitt av fire identiske stuer. Mellom to og to av stuene ligger toaletter og ikke-rene rom (grovgarderober), som må ha mekanisk ventilasjon.

De andre områdene har mekanisk ventilasjon i kombinasjon med vinduslufting. Temperaturfølere er installert i alle rom, og åtte av ni soner har i tillegg CO2-følere og tilstedeværelsessensor.

Motorstyrte vinduer

Vindusluftingen styres etter målt CO2-nivå eller temperatur. I tillegg kan de motorstyrte vinduene åpnes eller lukkes manuelt når som helst, via brytere på veggen.

– Vi er kjempefornøyde – vi synes vi har et veldig godt innemiljø! Og vi kan jo overstyre anlegget hvis vi synes det blir for kaldt, eller vi trenger mer frisk luft, poengterer styrer Åse-Lill Evensen ved Solstad barnehage på Lavenergiprogrammet sine nettsider.

Barnehagen har også vannbåren gulvvarme fra en borehulls-varmepumpe som sikrer behagelig temperatur, som er ikke minst er bra for de små barna som oppholder seg mye på gulvet.

Korte luftesekvenser

Høyt på veggen er vinduene som brukes til lufting plassert. På de kaldeste dagene er det likevel risiko for trekk med lufting.

– Derfor har vi korte og hyppige luftesekvenser. Vi kan planlegge det ut fra våre behov og ønsker. Vi har gode rutiner for å lufte rett før barnehagen åpner, og vi føler ikke at trekk har vært noe problem, sier Evensen. Drøyt fire års erfaring har ikke lagt noen demper på begeistringen hos personalet.

– Jeg tror vi er aller mest fornøyd med friheten vi kan ha på hver avdeling.

Naturlig om sommeren

Ventilasjonskonseptet tar utgangspunkt i at naturlig ventilasjon er optimalt når barnehagen ikke har behov for ekstra varme, det vil si om sommeren.

– Da bruker vi vinduene til å lufte med. Hvis vindusluftingen ikke klarer å holde CO2-nivå eller temperatur lavt nok, starter ventilasjonsaggregatene, forklarer driftsansvarlig Arvid Bruflot i Larvik kommune.

Om vinteren er fornuftig å gjenvinne varme, så da er det motsatt.

– Ventilasjonsaggregatene starter først, og så åpner vinduene når det trengs. Da begrenses vindusåpningen til 15-30 % av maks åpning for å hindre trekk, understreker Bruflot. Anlegget styres hovedsakelig etter CO2-nivå om vinteren, imens det om sommeren primært blir styrt etter temperatur.

Design er viktig

Ventilasjonsløsningen har blitt prosjektert av seniorrådgiver Arne Førland-Larsen i Asplan Viak. Han påpeker at vindusluftingen gjorde det mulig å redusere på de mekaniske anleggene med cirka 50 % sammenlignet med tradisjonelle løsninger.

Videre er utformingen av selve bygget en viktig suksessfaktor, med agoraen som et sentralt grep.

– Naturlig ventilasjon handler om å utnytte drivkrefter fra vind og termisk oppdrift, sier Førland-Larsen.

Må justeres jevnlig

Fem desentrale ventilasjonsaggregater utgjør den mekaniske ventilasjonen, og de er plassert i stuene og i administrasjonsdelen. De to som dekker toaletter og grovgarderober, går hele tiden når det er folk i barnehagen, året rundt. Bruflot jobber stadig med å justere settpunkter for når ventilasjonsaggregater og vinduslufting skal starte.

Beregnet levert energibruk for barnehagen 76,2 kWh/m²år. Mens første driftsår endte omtrent på planken (77,6), var energibruken høyere enn beregnet de neste to årene (88 og 83, ikke temperaturkorrigert). Bruflot tror det skyldes flere ting; at energisparing ikke ble like sterkt vektlagt i innkjøringsperioden, for mye lufting framfor mekanisk ventilasjon i kalde perioder, og sub-optimal varmepumpedrift.

– Vi har blitt mer bevisste at vi ikke skal sette høyere temperatur enn det barn og voksne har behov for i de enkelte rommene.

Både-og

Designprinsippet er verdt å merke seg for den som ønsker alternative løsninger: Naturlig ventilasjon er optimalt ved overskuddsvarme, og mekanisk er optimalt ved varmebehov.

– Vi kan kombinere de to og gå fra en skala fra naturlig til fullt mekanisk ventilasjon – avhengig av prosjektet. Det er ikke spørsmål om enten-eller, men både-og. Vi må ta utgangspunkt i de funksjonene som pågår i bygget. Det finnes ikke én løsning eller én sannhet, understreket Arne Førland-Larsen på kurset ”Prosjektering med Low tech ventilasjon” som Norske Arkitekters Landsforening holdt tidlig i februar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse