loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EKSPERIMENTERER: På taket bak Nato Yamamoto står den siste og den kommende teknologien side om side.
EKSPERIMENTERER: På taket bak Nato Yamamoto står den siste og den kommende teknologien side om side.

Kunstig intelligens i ventilasjon

Georg Mathisen / 2017-10-23 08:44:34

Kjøleanlegget ser på ansiktene til folk om de trives og om det er passe varmt – og kunstig intelligens spår hva som kommer til å svikte slik at det kan fikses før noe går galt.

De begynte i Osaka for snart 100 år siden, vokste og spredte seg til hele verden. Nå er teknologi og innovasjon samlet igjen i fødebyen.

På elvebredden i Japans nest største by, med en selvplantet, liten skog rett utenfor, har utviklerne i Daikin tilgang både på jevn temperatur fra vannet og god luft fra skogen. Dermed ligger alt til rette for at de kan teste ut sine egne produkter og få best mulige forhold på kontorer og laboratorier.

SKOGSLUFT: Midt i multimillionbyen Osaka tar Daikin inn luft fra innovasjonssenterets egen, lille skog.SKOGSLUFT: Midt i multimillionbyen Osaka tar Daikin inn luft fra innovasjonssenterets egen, lille skog.

Mot nullenergi

– Vi har bygd for å komme nærmest mulig et nullenergibygg, forklarer Nato Yamamoto. Hun er global salgsplanlegger i konsernet. I inngangspartiet forteller skjermene hvor mye energi bygget sparer akkurat nå.
Teknologi- og innovasjonssenteret ble satt på vent da finanskrisen rappet Japan, tatt frem igjen da økonomien bedret seg, og nå er det i bruk med kontorer og laboratorier jevnt fordelt på de 48.000 kvadratmeterne med gulvflate.

– Vi bruker blant annet utbygg som reduserer varmen med rundt 50 prosent, naturlig lys, solcellepaneler og siste nytt i kjøleteknologi. Vi kjøler først og fremst med luftkjølte VRV-enheter, men i inngangspartiet bruker vi vannkjøling, forklarer Yamamoto.

Levende eksperiment

– Den ultraeffektive kjøleløsningen vår reduserer energibruken med 47 prosent i sommermånedene fra juli til september. Noen ganger bytter vi til nye prototyper for å teste videre. Dette er et levende eksperiment.

Mens kontorer og laboratorier kjøles ned med den siste teknologien eller den som er på vei i nærmeste fremtid, forskes det intenst på hva som kommer litt lenger frem i tid. Hit kommer Ei-ichi Negishi, som fikk Nobelprisen i kjemi i 2010, jevnlig for å forelese. Her samarbeides det med universitetene i Osaka og Kyoto om forskning.

Kunstig intelligens

– Og så samarbeider vi med andre selskaper. Nå arbeider vi og nystartede Abeja med et system som kan forutsi tekniske feil ved hjelp av kunstig intelligens. Og sammen med NEC ser vi på ansiktgjenkjennelsesteknologi til kjøleanlegg i kommersielle miljøer. Teknologien ser om folk i rommene er komfortable og trives, og så kan temperaturen justeres ut fra det, sier Nato Yamamoto.

– Nå utvikler vi ellers en atomiseringsspray for utendørsenheter. Når vi gjør boblene mindre enn i konvensjonell spray, oppnår vi mer med mindre energibruk. Og vi prøver å tilpasse teknologi som er kjent fra fjernvarme noen steder, men ikke fra kjøling og varmepumper, der vi lagrer varme og kulde i en «slurry» med smeltepunkt på 12 grader. Det sparer en tredjedel av energien på varmelagringen, forteller Yamamoto.

Beste energiklasse

Tidligere har alle Daikin-modellene blitt utviklet i Japan.

– Nå har vi så mange baser rundt i verden at det har endret seg. Modellutviklingen gjøres i Japan, men hver region tilpasser det og lager sine egne produkter. Hvert land har sin egen energirangering. Vi vil komme i beste klasse på de vanligste vurderingspunktene uansett hvor det er snakk om, sier Nato Yamamoto.

TETT: Det er tett med utstyr på taket på teknologi- og innovasjonssenteret.TETT: Det er tett med utstyr på taket på teknologi- og innovasjonssenteret.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee