loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FILTRERT: Laboratoriene stiller veldig strenge krav til luften som skal både ut og inn, fastslår Harald Walle i Bryn Byggklima.
FILTRERT: Laboratoriene stiller veldig strenge krav til luften som skal både ut og inn, fastslår Harald Walle i Bryn Byggklima.

Kreftrevolusjon trenger ren luft

Georg Mathisen / 2018-06-18 08:14:38

Kanskje er radioaktive mikropartikler løsningen på kreftgåten. Det finner vi ikke ut uten spesial­ventilasjon som gir både ren luft og beskyttelse mot radioaktivitet.

I det som ser ut som et helt vanlig kontorbygg i Nydalen i Oslo, prøver norske forskere å løse kreftgåten. Gåten er stor, men løsningen er bitte liten. Håper de.

Radioaktivt

– Produktet vårt består av mikropartikler som vi dekker med radioisotoper, forklarer Jan Alan Alfheim.

Han er daglig leder i Oncoinvent.

Roy Larsen og Øyvind Bruland har bygd opp en rekke selskaper som prøver å utvikle behandling mot forskjellige kreftformer. Oncoinvent er det ferskeste.

Banebrytende forskning krever avanserte laboratorier.

– Forskjellige rom har forskjellige krav. Vi trenger rene rom der det ikke skal være partikler og ikke biologisk vekst, og der vi har veldig strenge krav til den luften som kommer inn i lokalet. Så er det et selvfølgelig krav at man ikke skal slippe ut radioisotoper til omverdenen. Det betyr at vi har veldig strenge krav til filtrering av luften, i tillegg til at det må komme ren luft inn, forklarer Alfheim.

Renrom og isotoper

Den utfordringen spilte han videre til Bryn Byggklima.

– Det har vært en spesiell jobb, sier Harald Walle. ‘

Han leder avdelingen for renluftsprosjekter i Bryn Byggklima. Det er ikke første jobben der avdelingen tar jobben med å beskytte produkter, mennesker og miljø mot mikrobiologiske forurensninger og partikler. Men det er spesielt å ha både renrom og isotoplaboratorium på samme sted.

– For oss er dette et totalprosjekt. For å ivareta de strenge brukerkravene ønsker vi å ha ansvaret for elektro, bygg, rør, ventilasjon, testing, dokumentasjon og protokollering selv, fastslår han.

Laboratoriet består av en renromsdel der GMP-kravene til renhet må følges. GMP er kravene til god tilvirkningspraksis som gjelder for farmasøytisk industri.

Inn i kroppen

– Legemidler skal inn i menneskekroppen. Det stiller krav til partikkelmessig renhet. I tillegg jobber de med en radioaktiv isotop her. Det krever at vi også beskytter både vann og luft mot radioaktive utslipp, forklarer Walle.

Dermed har han måttet sørge for både undertrykk og overtrykk. Renromsdelen skal ha overtrykk, mens den radioaktive delen skal ha undertrykk. Det er blitt doble viftesystemer. Avbruddsfri nødstrømsforsyning – UPS. Egne trykkstyringssystemer. Spesiell filtrering både på inngående og utgående luft.

Må kunne filter

– Når vi snakker om radioaktive isotoper, består filtreringssystemet av kullfilter og hepafilter. Hovedingrediensen er sikkerhet både for produkt, ytre miljø og personer. Noen av rommene har vegger som er ekstra skjermet med bly, sier han.

– Det som skal til for å gjøre en slik jobb, er å vite mye om filtreringsteknikk. Vi må kunne prosjektering av både isotoplab og rene rom. Det er ikke så mange som driver med dette i Norge, og vi er i dag en av de få som kan tilby det komplett, sier Harald Walle.

PARTIKLER: Jan Alan Alfheim leder arbeidet for å utvikle mikropartikler som forhåpentligvis skal kunne behandle kreft.PARTIKLER: Jan Alan Alfheim leder arbeidet for å utvikle mikropartikler som forhåpentligvis skal kunne behandle kreft.

Jobben tok over et år for Bryn Byggklima. For Oncoinvent er det enda lenger igjen.

– Det tar noen år før noe kan være ute på markedet. Vi er absolutt i forskningsmodus ennå, sier Jan Alan Alfheim.

Fakta om Oncoinvent

Etablert i 2010 av kjernekjemiker Roy H. Larsen og professor og overlege Øyvind S. Bruland. De er blant verdens fremste kreftforskere og står blant annet bak Xofigo-medisinen.

I 2013 solgte de selskapet Algeta som utviklet Xofigo til tyske Bayer for 17 milliarder kroner.

Oncoinvent utvikler Radspherin som består av ørsmå radioaktive mikropartikler som sprøytes inn og bestråler svulster som har spredt seg til bukhulen fra eggstokkene eller tarmene. Radspherin er under vurdering som medisinsk utstyr, som gis en raskere og billigere godkjennelse enn farmasøytiske produkter.

De skal i gang med Fase-1 studier, der Radspherin skal prøves ut på rundt 20 personer som har fått tilbakefall av kreft i bukhulen. Selskapet fikk i februar inn 210 millioner nye kroner fra investorer som John Fredriksen, Stein Erik Hagen, Erik Must og Sundt, som priset selskapet til 510 millioner kroner.

Hvor mye de nye laboratoriene til Oncoinvent har kostet, det er ikke offentlig.

– Men det jeg kan si, er at den første investeringen som ble gjort i selskapet i 2016, var på 18 millioner kroner som var øremerket til å bygge laboratoriet, forteller Jan Alan Alfheim.

Hvert år rammes tusenvis av nordmenn av kreft. Heldigvis gjør kreftforskning og utvikling av nye medisiner at stadig flere overlever sykdommen. Kreftforskning krever avanserte laboratorier. Vi har besøkt Oncoinvent As, en norsk forskningsbedrift i verdensklasse som jobber med å finne ny medisin mot bukhulekreft. 👨🏼‍🔬Å vite at ventilasjon og inneklima levert av vår bransje er grunnleggende for å utvikle en ny kreftmedisin, gjør oss stolte og ydmyke.🙌🏼

Publisert av VVS-dagene 31. mai 2018

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee