loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Fuktig luft mot influensa virus

Jan Erik Røine / 2016-02-22 10:15:03

Hvor godt klarer influensa virus seg ved ulike nivåer av luftfuktighet?

En gruppe forskere ledet an av John D. Noti fra arbeidsforskningsinstituttet i West Virginia­­­, USA, har sett på dette i laboratoriestudier. De brukte en hostesimulator på en person-dummy til å spre influensasmitte gjennom dråper, og målte dråpe­smitten ved en pustesimulator (også på en dummy) og tre andre steder i rommet. (Forsøks-oppsettet tilsvarer en stående helsearbeider og en pasient som sitter på en undersøkelsesbenk). Romtemperaturen var konstant, mens relativ fuktighet varierte­­­­­ mellom 7 og 70 prosent. Forskerne fant ut at ved lav relativ fuktighet opprettholder influensa-virusene maksimal smitte. Ved høyere relativ fuktighet inaktiveres viruset raskt etter hosting; smitteevnen forsvant etter 0–15 minutter.

– Det å holde relativ fuktighet over 40 prosent vil redusere smitteevnen til virus i dråpeform betydelig, konkluderer Noti & co i artikkelen i PLOS One.

Influensa_NorskVVS216

I Norsk VVS 02/16 kan du lese om hvordan mer luftfuktighet kan være bra mot influensa.

– At riktig befuktning gir mindre spredning av bakterier og virus, er godt dokumentert, mener Jens Frydenlund i Ingeniørfirmaet Theodor Qviller AS.

Nå tar flere fagfolk til orde for å teste effekten av å øke absolutt fuktighet i barnehager, klasserom og eldrehjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse