loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Hvorfor trenger vi god ventilasjon?

Jan Erik Røine / 2015-08-21 12:45:50

Her kan du lese et utdrag fra Lindab-rapporten «Raise the standards within ventilation».

Frisk luft er én av de viktigste forutsetningene for selve livet. Imidlertid inneholder all luft forurensing, i varierende grad, avhengig av tid og sted. Mye er gjort for å redusere utslippene som gjør vår uteluft dårlig.

Veldig lite er derimot gjort for å forbedre luftkvaliteten inne. Dette til tross for det faktum at folk i mange deler av verden tilbringer nesten all sin tid inne. I Nord-Europa bruker folk så mye som 90 prosent av tiden innendørs.

Vi føler oss bedre om vi har ren luft å puste. Vi blir mer effektive og yter bedre, enten det er på jobb, på skolen eller hjemme. En rekke studier har vist at antall sykedager som blir tatt ut, går ned når man øker luftstrømmen. Det burde derfor være en selvfølge for alle å kreve god luftkvalitet i alle våre omgivelser.

Faktorene som påvirker luftkvalitet

Lufthastighet

Inneluften må ikke være stillestående hvis den skal opprettholde god luftkvalitet. Hele ideen med ventilasjon er å ta bort gammel luft og erstatte det med frisk luft. Hvis luften beveger seg for fort vil derimot folk oppleve en negativ effekt. Trekk er for mange mennesker et like stort problem som dårlig luft. Det er derfor viktig å være i stand til å kontrollere lufthastigheten i godt ventilerte rom.

Fuktighet

I de senere årene har «tørr luft» blitt et moteord, og mange etterspør luftfuktere. Vi tror at luften er for tørr, og løsningen blir ofte å legge til fuktighet. Svært ofte er diagnosen «tørr luft» feil. I stedet er det vanligvis et spørsmål om for høy temperatur eller for mye forurensning i luften. En senkning av temperaturen gir en høyere relativ fuktighet. Det beste å gjøre når luften føles tørr er derfor ofte å senke temperaturen.

Temperatur

Riktig temperatur om vinteren er 20-22 °C, og om sommeren er det 22-24 °C. Mange undersøkelser har vist at en temperaturforskjell på så lite som et par grader, enten for høyt eller lavt, reduserer våre prestasjoner betydelig. Ikke bare blir vår effektivitet påvirket, men også vår sikkerhet. Enkelt sagt blir vi dårligere på det vi gjør, vår evne til å tenke klart går ned, og våre resultater blir helt annerledes enn om vi hadde utført dem under bedre temperaturforhold. Hvis det er for varmt blir vår evne til å tenke klart redusert med 30-50 prosent.

Luftforurensning

Forurensning av inneluft er summen av miljøgifter fra flere ulike kilder. Uteluft som ikke er rengjort kan komme seg inn, både gjennom ventilasjonssystemet og gjennom andre åpninger i bygningen. Konstruksjonsmateriale og interiør kan også avgi forurensing. Undersøkelser viser at sykdommer som lungekreft, astma og andre lungesykdommer er mer vanlig blant folk som har bodd i områder med høye nivåer av forurensning. Mer frisk luft og redusering av forurensningskilder gir sunnere mennesker.

Dette er et utdrag fra vår rapport «Raise the standards within Ventilation«.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee