loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

– alvorlig forfall for 128 milliarder

Jan Erik Røine / 2015-08-20 12:57:09

Rapporten Norges tilstand – State of the Nation avdekker at det tekniske oppgraderingsbehovet i kommunale byggs er på svimlende 128 milliarder kroner. Dårligst står det til med ventilasjon, varme og sanitær (VVS).

– Utviklingen er dramatisk, og det er spesielt alvorlig at ventilasjonen i kommunale bygg ligger såpass dårlig an. VVS problemer sliter i seg selv enormt på byggets tekniske tilstand, og på helsen til menneskene som bruker bygget. Dette må vi ta på alvor, og politikerne må ta ansvar for å få utviklingen på rett spor, sier Ane Dyrnes, daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund.

«State of the Nation»-rapporten fra Rådgivende ingeniørers forening (RIF) estimerer det totale etterslepet i Norges infrastruktur til 2600 milliarder kroner. Rapporten ble også utgitt i 2010 og 2011 og viste at forfallet da var på 800 milliarder kroner. Siden da har vi altså hatt en økning på 225 prosent.

– Setter helsa på spill

Sammen med klimaskjerm er VVS-bygningsdelen med dårligst tilstand. Det er de bygningsdelene som har mest å si for inneklima. Dårlig inneklima og fuktproblematikk har alvorlige konsekvenser for helsemessige plager som hodepine og astma- og allergiplager.

Rapporten understreker at også landets helsebygg sliter med dårlig innemiljø. Samtidig viser nye studier fra forskere på Oslo universitetssykehus at stadig flere unge lider av astma og allergiplager.

– I Norges Astma og Allergiforbund ser vi et enormt potensiale i å utbedre eksisterende kommunal bygningsmasse. Samfunnskostnadene er av dårlig inneklima er enorme. Vi har god dokumentasjon på at dårlig inneklima senker effektivitet, ødelegger læringsevne, og gir store plager hos de med luftveisproblemer. I tillegg ødelegger jo dårlig inneklima også selve bygningene. Det er god kommuneøkonomi i å ta kostnaden av å utbedre ventilasjonen, og her har vi et godt samarbeid med flere kommuner, forteller Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma og Allergiforbund.

– Mye dårlig ventilasjonsarbeid

Kvalifiserte håndverkere gremmes over mye dårlig ventilasjonsmontering. Feil dimensjonering, feil montering, manglende innregulering og dårlig vedlikehold, som f.eks. manglende filterskift er de vanligste og mest alvorlige feilene som gjøres.

– Våre medlemmer ser mange eksempler på dårlig utført ventilasjonsarbeid. Det syndes mye der ute. Det går galt når anlegg monteres av ufaglærte eller håndverkere uten tilstrekkelig ventilasjonskompetanse, sier Dyrnes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee