loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SIKRET: Fabio Seixas (til venstre) og Lawrence Sebastian arbeider på Atelier Asian Tapas. Mathallen har skjerpet kravene til spisestedene sine og krever at de ansatte er orientert om ozonfaren.
SIKRET: Fabio Seixas (til venstre) og Lawrence Sebastian arbeider på Atelier Asian Tapas. Mathallen har skjerpet kravene til spisestedene sine og krever at de ansatte er orientert om ozonfaren.

Arbeidstilsynet advarer mot ozon

Georg Mathisen / 2018-04-12 10:23:57

Ozonanlegg som renser kjøkkenventilasjonen, har ført til arbeidsulykker. I høye konsentrasjoner er ozon dødelig, påpeker Arbeidstilsynet.

Ultrafiolett stråling og ozon skal desinfisere ventilasjonsanlegget på restaurantkjøkkenet, fjerne lukt og bryte ned fett. Men det er ikke ufarlig. Står anlegget på uten at avtrekksventilasjonen er i bruk, kan det hope seg opp ozon i høye konsentrasjoner.

Arbeidsulykker

Det har ført til arbeidsulykker. Mathallen i Oslo er blant dem som har hatt ulykker der vektere har havnet på sykehus etter å ha gått rundene sine.

De rapporterte om klorlukt, ville undersøke hvor den kom fra og oppholdt seg i gassen i nærmere en halvtime, forklarte Frode Rønne Malmo hos Mathallen-eier Aspelin Ramm den gangen.

– Det er kjent at ozonanlegg brukes til desinfeksjon og fjerning av lukt og at dette har ført til uhell og arbeidsulykker. Nå er de også tatt i bruk på kjøkken på restauranter, og det har også ført til risiko, bekrefter tilsynsleder Liv Engvik hos Arbeidstilsynet i Oslo.

– Det har skjedd flere ulykker i forbindelse med bruk av UVC- og ozonanlegg i ventilasjonskåper over stekeplater i restauranter. Flere har blitt eksponert for ozon og har måttet søke legehjelp. Dette gjelder vektere, renholdere, ventilasjonsteknikere og andre, forteller Engvik.

Må slås av

Ulykkene skyldes rett og slett at de ultrafiolette lampene og ozonanlegget ikke har vært slått av samtidig med viften i ventilasjonsanlegget. Arbeidstilsynet prøver å kontrollere og informere om faren.

– Ozon er helseskadelig og kan irritere slimhinner og gi lungeskader. Ozon kan være dødelig i høye konsentrasjoner. Det må derfor sikres at anlegget ikke står på uten at avtrekksventilasjonen er på og fungerer hensiktsmessig, fastslår tilsynslederen.

To barrierer

Hun anbefaler minst to barrierer for å redusere risikoen. Én trykkvakt er ikke nok. Enten bør anlegget utstyres med to trykkvakter eller det bør i tillegg til trykkvakten kobles til avtrekksviften slik at det slås av samtidig med viften.

Etter arbeidsulykken på Mathallen ble rutinene skjerpet: UV-lamper og ozonproduksjon skal være avslått når ventilasjonen står. Nå skjer det automatisk.

Frode Rønne Malmo, som er daglig leder for Vulkan Eiendom, er bevisst på at det krever sitt å informere dem som arbeider på Mathallens mange kjøkken. De er flinke med maten sin, men ikke nødvendigvis like flinke arbeidsgivere eller HMS-folk. Samtidig er utskiftningstakten relativt stor både blant konseptene på Mathallen og innad på hvert enkelt kjøkken.

– Det er et krav fra oss som utleier at alle sikrer at alle ansatte er orientert om faren, sier han i et intervju med Arbeidstilsynet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse
annonse