loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Q42: Kvartalet Q42 i Kristiansand. Illustrasjon: Q42/Brickvisual

Kaster ut rørene, beholder varmen

Jan Erik Røine / 2015-10-27 12:42:04

Energieffektive bygg kan få enklere teknikk for vannbåren varme. En varmeveksler koblet til leilighetens tappevann gjør den vanlige rørstrukturen overflødig.

Agder Energi Varme og VVS-leverandøren LK Systems lanserer en ny løsning for varmedistribusjon i A-bygg.

Via en platevarmeveksler i leilighetens VVS-skap føres overskuddsenergi fra det varme tappevannet over til varmerør i gulvet. Leilighetens varmebehov dekkes dermed av tappevannkretsen.

– Å bruke tappevannet som energibærer er en logisk konsekvens av lavere energiforbruk i bygg kombinert med økende komfortkrav, mener Rolf Julin, teknisk sjef i Agder Energi Varme.

– Varmebehovet i hver enkelt boenhet går ned samtidig som behovet av varmt tappevann øker på grunn av fortetting i urbane strøk og mindre leiligheter. Varmt tappevann kommer man aldri unna, sier Julin.

Enig med byggerne

Et fjernvarmeselskap har vanligvis ikke ansvar for oppvarmingssystemet i et bygg, men da tappevannløsningen forenkler teknikken, halverer rørmengden og kapper kostnader så har man fått positive signaler fra byggenæringen.

– Når den gamle varmestrukturen forsvinner slipper vi å forsvare alle rørsystemene og vi blir plutselig helt enig med byggeierne, forklarer Julin.

De små varmevekslerne i leilighetene blir utbyggerens installasjon og bygget sin eiendom.

Markedet for vannbåren varme er imidlertid under press, og fjernvarmeleverandørene må posisjonere seg når det gjelder tenking rundt systemløsninger, mener Julin.

Overtar varmemarkedet

Nå installeres den nye tappevannteknikken i en pilot med 68 leiligheter i nybygget Q42 i Kristiansand, som blir helt uten konvensjonell rørstruktur.

Tappevannløsningen er en generisk teknikk, uavhengig av fjernvarme og kan også brukes av andre «vannbårne konkurrenter» som for eksempel el- eller biokjeler.

– Den tekniske løsningen i bygg må være like brukbar med andre varmekilder i områder hvor det ikke tilbys fjernvarme, sier Torstein Melhus, daglig leder i Agder Energi Varme.

Allikevel utgjør ikke tappevannløsningen en trussel mot egen fjernvarmevirksomhet, mener han.

– Vi tror at det varme tappevannet på sikt kommer til å utgjøre grunnstammen i vår leveranse mot nye energigjerrige leilighetsbygg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee