loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Det begynner å haste veldig for boligeiere som fyrer med fossil olje. (Foto: Martin L. Brandtzæg)

- Utfasing av fossil olje går for tregt

Synnøve Prytz Berset / 2016-06-15 09:08:45

Tiden renner ut for boligeiere i Oslo som skal fase ut den fossile oljefyringen før det varslede påbudet trer i kraft. – Det vil bli kaos når det nærmer seg 2020, tror Magnus Vegheim i Hitech Energy.

– Vi har satset veldig hardt på dette. Men det beveger seg mye saktere enn det burde, sier teknisk leder i Hitech Energy, Magnus Vegheim. De er totalleverandør av systemer for vannbåren varme og forbruksvann.

Høysesong

Ifølge ENØK-etaten er det anslagsvis 7500 oljeanlegg i drift i Oslo.

– Det tallet beveger seg for trått til at alle anlegg med fossil oljefyring kan bli skiftet ut innen 2020, som er fristen myndighetene har satt, sier Vegheim og presiserer at det er bruken av oljen som primærvarmekilde som skal skiftes ut. Allikevel opplever de at et flertall boligeiere de siste årene har valgt å skifte ut fyrkjelene, heller enn å møte reparasjoner og vedlikehold på de gamle kjelene.

Store besparelser

Det er strenge krav for å være tilbyder av disse tjenestene, og det er ikke så mange aktører som kan gjøre alle delene i denne prosessen med eget utstyr og ansatte. Det vil derfor bli stor pågang på disse i tiden fremover, påpeker Vegheim som tror det vil bli vanskelig å fase ut all fossil oljefyring før det varslede påbudet i 2020.

– Med full guffe hadde vi kanskje klart å halvere tallet, men at all fossil oljefyring skal være borte innen 2020 har jeg liten tro på, sier han.

Veldig få vet hvor mye penger de kan spare på å slutte å fyre med fossil olje. Når folk først skjønner det ønsker de å skifte fort, forteller Vegheim. Han har derfor et tydelig budskap til de som ennå sitter på gjerdet.

– Skaff deg en oversikt over hvilke besparelser du kan forvente og hvilken investering som strengt tatt er nødvendig.

3 svar til “– Utfasing av fossil olje går for tregt”

  1. Nå er det jo relativt enkelt å konvertere de aller fleste fossile oljefyrte anlegg til miljøvennlig bioolje. Jeg tror derfor at denne konverteringen vil gå raskt så snart fossil olje begynner å bli vanskelig tilgjengelig.

    For øvrig så jeg nylig en ny eco1 bio-olje tankbil på veien i Oslo – så det er ikke tvil om at flere og flere konverterer til biofyringsolje som oppvarming – og dermed så er de jo trygge til langt utover 2020.

    Men – det er klart; det er ikke dumt å forberede konverteringen til bio-olje allerede nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse