loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

– Det mest avanserte solfangerpanelet

Jan Erik Røine / 2015-08-20 11:11:06

Her er en gjennomgang av ulike typer solfangere som finnes på markedet.

Noen av de ulike typene man kan velge mellom, er for eksempelvis plane solfangere, vakuumrørsolfangere, parabolsolfangere, luftsolfangere og trauformede solfangere.

– Plane solfangere og vakuumrørsolfangere er mest utbredt, opplyser energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova Svarer.

Høy innstrålingsfaktor og god isolasjonsevne

Trykksatte flate solfangere:

I flate trykksatte solfangere er absorbatorplaten (i enten aluminium eller kobber) utstyrt med et selektivt belegg som reduserer varmetap og øker anleggets effektivitet. Absorbatoren er kapslet inn i en aluminiumramme med isolasjon bak og dekkglass i front. Dekkglasset, som kan være enkelt eller dobbelt, er beregnet for å kunne tåle store påkjenninger. Rørene som er festet til absorbatorplaten har en avstand på 6-10 cm, og lasersveising sørger for god termisk kontakt med absorbatorplaten.

Trykkløse flate solfangere:

I trykkløse solfangere kan absorbatormaterialet være aluminium, kobber eller plast, siden solfangeren ikke blir utsatt for trykk i særlig grad. Alt vann skal kunne dreneres ved hjelp av tyngdekraften og rørføringen må være tilpasset dette. Væsken skal automatisk kunne dreneres ut av solfangerkretsen dersom temperaturen blir for lav eller for høy. Absorbatoren fylles med luft når anlegget er ute av drift. Trykkløse paneler har den fordelen at overføringsmedium kan være rent vann som har god varmekapasitet og varmeoverføringsevne.

Vakuumrørsolfangere:

Vakuumrørsolfangere har en serie vakuumrør i glass med innvendige absorbatorer. Absorbatoren kan være et kobberrør med frostsikker væske og tvunget sirkulasjon eller termisk drevet sirkulasjon. På toppen av panelet er det en samlestokk eller varmeveksler som transporterer varmen til akkumulatortank.

– Vakuumrør sees ofte på som det mest avanserte solfangerpanelet. Høy innstrålingsfaktor og god isolasjonsevne gjør at panelet henter mest energi fra solinnstrålingen over året. Samtidig gjør den gode isolasjonsevnen solfangeren mer sårbar for overoppheting, sier Stokvik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse