loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PÅ UTSTILLING: Den er noe å være stolt av i stedet for å være bortgjemt i kjelleren. Sentralen på Moholt 50/50 er plassert i et glassbygg mellom husene, viser Thore Larsen og Marit Sve.
PÅ UTSTILLING: Den er noe å være stolt av i stedet for å være bortgjemt i kjelleren. Sentralen på Moholt 50/50 er plassert i et glassbygg mellom husene, viser Thore Larsen og Marit Sve.

Prisene drysser over Moholt 50/50

Georg Mathisen / 2017-06-01 14:53:47

Moholt 50/50 er kåret til mest bærekraftige byggeprosjekt, beste trebygg og beste varmepumpebruk. Oppmerksomheten har ført til at eierne har skaffet seg en egen omviser.

– Det er blitt mye omtale, ja. Det er så mange som vil komme og se på det at vi har fått hjelp av en pensjonist som er blitt guide, forteller Thore Larsen i Tempero Energi­tjenester.

Han snakker om Moholt 50/50. Fem tretårn i Trondheim med totalt 632 studentboliger og næringsområder, i tillegg til en barnehage for 171 barn.

Begynte enkelt

– Vi startet med et vesentlig enklere prosjekt med energibrønner og varmepumper, og heldigvis også kjølenettet i bakken. Da Studentsamskipnaden ønsket å gjøre mer ut av energisystemet, så spilte dette en sentral rolle i mulighetene og energiflyten, forteller Kristoffer Laskemoen, senior prosjektleder i AF Energi & Miljøteknikk.

Med byen full av teknologistudenter og studentenes egen velferdsorganisasjon som eier, er Trondheim et naturlig sted å få til noe spesielt.

– Vi må jo ha fornybar energiforsyning, og i praksis noe termisk. Så blir det masse energi som vi ikke har noe sted å bruke gjennom deler av året. Dermed kom vi inn på geobrønner, og i tillegg varmepumper når fjernvarmen ikke kan levere, forklarer Thore Larsen.

Solfangere og kloakkvarme

Det er ikke kjøling i byggene, men dumping som i praksis er kjøling, forklarer han.

I stedet for at overskuddsvarmen fra ventilasjonen blåses ut til kråka, går den tilbake til geobrønnene.

I tillegg til varmen fra ventilasjonen er det solfangere på taket av den 2300 kvadratmeter store barnehagen. Dessuten gjenvinnes varmen fra avløpsvannet og vaskeriet – mye varmtvann som ellers ville gått rett i kloakken.

– Vi har mange kilder å spille på for tilbakeføring av varme, oppsummerer Marit Sve, prosjektleder i SiT (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim).

49 grader

– Enova er med og støtter, og avløpsgjenvinning på denne måten er det første gangen det er gjort i Norge. Hele målet er å få best mulig arbeidsforhold for varmepumpene: Varmest mulig på kald side og kaldest mulig på varm side, sier Thore Larsen. Med et Apurgo-system som tar knekken på legionella og andre uhumskheter i det kommunale vannet, kan anlegget kjøres på 40 grader i stedet for 80 om det trengs.

I øyeblikket holder det 49 grader.

– Det sparer vi kjempemye energi på. Ti-femten prosent av det totale energiforbruket. Investeringen er dyrere, men energien er veldig billig, forteller Larsen.

– Vi har hatt fokus på CO2, også. Vi har hatt 50 prosent CO2-reduksjon på prosjektet og minst 50 prosent reduksjon i energibruken, sier Marit Sve.

Energisentralen er skilt ut i et eget selskap. Det gjorde investeringene i leilighetene lavere. Sentralen har en teoretisk kapasitet på nesten 2,5 gigawatt-timer termisk energi. De nye byggene trenger 1,2.

– Dermed har vi en gigawattime å selge, og det gjør også mye for økonomien, sier hun.

Synlig attraksjon

Dessuten: Energisentralen på Moholt 50/50 er en synlig attraksjon i seg selv.

– Sentralen er godt synlig. Først hadde vi puttet den ned i en bortgjemt kjeller som vanlig, men så ble det foreslått å plassere den utendørs i glass, forteller Kristoffer Laskemoen.

– Nå er teknikken synlig for alle som kommer forbi.

Dessuten vil både SiT og AF gjerne få masterstudenter til å skrive oppgaver om energisystemet og løsningene.

– Målet er å lære mer om hva som er bra og hva som kunne vært gjort enda bedre, sier AF-prosjektlederen.

– Et konsept som gir gevinst ved å tenke områdeutvikling fremfor enkeltbygg, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen om Moholt 50/50.

Hagemoen er daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, som deler ut Varmepumpeprisen.

Ett svar til “Prisene drysser over Moholt 50/50”

  1. Johannes Øverland sier:

    Hvilket kuldemedie er brukt i varmepumpen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee