loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Må jeg bytte ut oljekjelen min?

Jan Erik Røine / 2015-08-20 11:18:03

Svært mange sluttbrukere – villaeiere, eiere av næringsbygg og offentlige eiendomsbesittere – lurer på om de på grunn av nye regler om utfasing av olje innen 2020 må og bør kaste ut oljekjelen sin så raskt som mulig.

Det skriver Yvonne Flatby i SGP Varmeteknikk, som mener en oljekjel er en verdifull del av et komplett varmeanlegg – og vil og bør fortsette å være det. Her er forklaringen på det:

◾Oljekjeler er ofte svært driftssikre.

◾Oljekjeler har ofte en svært lang levetid.

◾Oljekjeler gir raskt høy effekt på det tidspunktet du trenger effekten.

◾Oljekjelene avlaster strømnettet i vesentlig grad i forhold til effekttopper (og ja – nettleien vil trolig fortsette og øke med betydelig styrke etter hvert som oljekjelene slukkes og el-nettet må bygges ut). Økte investeringer i strømnettet er en del av monopolvirksomheten til netteierne, og nettselskapene tillates å dekke sine kostnader (alle) samt en margin på dette.

Dette betyr at enhver utbygging av infrastruktur i nettet alltid er lønnsomt for netteier og finansieres av kundene.

– Å konvertere er en relativt enkel sak

«Utfordringen er jo at det skal bli forbudt å fyre med fossil olje. Nå er det imidlertid kommet svært mange gode bio-oljeprodukter på markedet som er fornybare, skriver Flatby på hjemmesiden til SGP Varmeteknikk.

«Å konvertere din eksisterende oljekjel til en bio-oljekjel er en relativt enkel sak, og i Oslo-regionen er det flere fyringsteknikere som tilbyr denne konverteringen for mellom 10.000 og 15.000 kroner – vesentlig rimeligere enn en investering i en varmepumpe,» skriver hun videre.

Fyringskostnaden for bio-olje er omtrent som for fossil olje.

– Betyr dette at man ikke bør installere verken varmepumpe, pelletskjeler eller solvarme i anlegget ditt?

– På ingen måte. Å investere i en varmepumpe eller en pelletskjel kan være en gunstig investering rent økonomisk, men det er ingen grunn til å gjøre dette utelukkende på grunn av forbudet mot fyring med fossil olje. Fyrer du med fornybar bio-olje, er det heller ingen miljømessig grunn til å konvertere til en varmepumpe før du selv ønsker det. Skulle du velge å konvertere til for eksempel en varmepumpe, kan det også være lurt å beholde oljekjelen din som spisslast og backup (ettersom kjelen allerede er montert) – du vil da bli vesentlig mindre avhengig av strømprisene, svarer Flatby.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse