loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Her er de fem største solkraftanleggene i Norge

Jan Erik Røine / 2015-08-20 11:57:54

Asko Vestby og Powerhouse Kjørbo topper listen.

De fem største solkraftanleggene i Norge er Asko Vestby (370 kWp), Powerhouse Kjørbo (312 kWp), Kiwi Auli (158 kWp), Fornebu Senter (150kWp) og Økern Sykehjem (130kWp).

– Det er en myte at vi ikke har nok sol til å utnytte solenergien. Hver kvadratmeter mottar årlig mellom 700 og 1100 kWh med strålingsenergi fra sola, sier Øystein Holm. Det er veldig positivt at mer av denne energien nå utnyttes til oppvarming eller elektrisitetsproduksjon, sier Øystein Holm, seniorrådgiver innen solenergi i Multiconsult.

Tre ganger så mye som året før

I Norge var det i fjor en trippel volumvekst for solceller.

«2014 var et vendepunkt for solceller i Norge, med tre ganger volumet fra 2013. Veksten skyldes at flere solcelleanlegg er tilkoblet nett, som følge av økte miljøambisjoner for signalbygg og lavere kostnader for solceller,» skriver Multiconsult på egen hjemmeside.

«I 2014 ble 2,2 MWp (megawatt-peak) solceller installert. Dette er tre ganger så mye som året før. Installert effekt av nett-tilknyttede systemer i 2014 var 1,4 MWp, hele 14 ganger så mye som 2013,» opplyser Multiconsult, som har vært involvert i de fleste store solenergiprosjektene i Norge.

– Solenergi opplever en eksplosiv vekst. Det er flere positive grunner til dette, men hovedårsaken er at flere store nettilknyttede solcelleanlegg har blitt bygget, sier Holm.

– Helt sentralt i fremtidens bygg

Tallene viser at det i hovedsak er næringsbygg (56 prosent) som benytter solceller og har hatt størst vekst. Men også hytter (33 prosent) og eneboliger (8 prosent) utgjør en stor andel, ifølge Multiconsult.

– Solceller er helt sentralt i fremtidens miljøvennlige bygg. Energiformen er pålitelig, krever minimalt vedlikehold, er fleksibel og har lang levetid, for å nevne noe. Mange næringsbyggeiere har i senere år satt høye miljømål tilknyttet store signalbygg. Da blir solenergi et naturlig valg, sier Holm.

Han legger til at de ønsker å bidra til at flere benytter solens energi. Multiconsult har et stort miljø på solkraft, og alt fra byggherrer og entreprenører til investorer og energiselskap har til nå hatt glede av solenergikompetansen til selskapet.

– Vi har både kapasitet og mye kunnskap på området, sier Holm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee