loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Den danske energiministeren har advart mot en gammel solcelleordning som kan føre til store ekstrakostnader for danske strømkunder.

Bremser solcellestøtte i Danmark

/ 2016-05-09 11:25:21

– Uten hasteinngrep vil det skje en ukontrollert og uplanlagt utbygging av solceller i Danmark, sa energiminister i Danmark, Lars Christian Lilleholt (V).

Søknader for ca. 4500 MW til en gammel solcelleordning fikk energi-, forsynings- og klimaministeren i Danmark til å fremsette et lovforslag med et hasteinngrep for å lukke ordningen. Etter energiministerens utsagn hastebehandlet Folketinget i Danmark saken og vedtok forrige tirsdag å stanse ordningen.

– Vi står i en kritisk situasjon. Uten hasteinngrepet vil det bli en ukontrollert og uplanlegt utbygging av solceller i Danmark som tilsvarer et areal større enn Samsø. Det er snakk om en utbygging som verken er innregnet i energipolitikken eller prognosene for PSO-utgifter. Vi må komme i forkant overfor utviklingen, sa Lilleholt i en pressemelding.

60/40 – solcelleordingen som det er snakk om har eksistert siden 1999 og har til nå tiltrukket seg begrenset interesse. I begynnelsen av april var det kun etablert solceller tilsvarende 2,6 MW på ordningen. Men nå har antall søkere eksplodert til solceller tilsvarende 4500 MW, noe som kan føre til utgifter på 11 milliarder kroner i PSO-avgift for danske elforbrukere.

– Til tross for hasteinngrepet ser det ut til at vi får en rekke solcelleanlegg som ikke er innregnet i energiavtalen. Neste skritt blir å skape et fullt overblikk over søknadene til ordningen, slik at vi kan sette tall på støttebeløpet. Vi står sannsynligvis med en ekstraregning i millionklassen, som vi blir nødt til å se på i forhold til de resterende initiativer i energiavtalen, sa Lilleholt, som vil sette i gang en undersøkelse slik at lignende situasjoner ikke oppstår i fremtiden.

Ett svar til “Bremser solcellestøtte i Danmark”

 1. ING-LMH Lars M Helleland sier:

  Solenergi!

  Som teknisk direktør I et lite utbyggingsselskap
  der vi har all focus på alternative energikilder og der vi har sett på Danmark som en betydelig positiv referanse, er det overraskende at Danmarks regjering IKKE følger med tiden.
  Uansett støtte anten det er I Danmark og eller I NOrge vil Solcelleenergi komme til å få et betydelig andel og marked I nær fremtid og vil I hen hold til internasjonal forskning bety betydedelige omlegginger fra Energimonopolene I begge land og derav avgifter mm.
  I henhold til nationale sikkerhetsfaktorer vil dessuten alternative strømkilder som kontrolleres av hver eier, få stor innvirkning på en betydelig heving av sikkerheten I fremtiden, da alle IT tjenester I samfunnet er 100 % avhengig av at energien ikke svikter, slik at samfunnet går I vranglås. Sikkerhetsfaktorene er for lite fokusert og bør oppgraderes siden Willock ledet det siste utvalget her I Norge.

  Mvh
  ING-LMH
  Lars M Helleland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee