loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Bjerkedalen best i byen

Jan Erik Røine / 2015-10-27 11:30:18

Bjerkedalen park er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2015.

I forbindelse med satsingen på Groruddalen har byparken i Bjerke bydel blitt fornyet. Nå har arkitektene dronninga landskap og Filter arkitekter vunnet Oslo bys arkitekturpris for arbeidet de har lagt ned i dette prosjektet.
Bjerkedalen park er fornyet med gangveier, planterikdom, kafe og plass til aktiviteter og rekreasjon. Hovinbekken er åpnet og renner gjennom hele parken. I søndre del kan man bade om sommeren og gå på skøyter om vinteren.

– Bjerkedalen park har en ekstraordinær landskapsarkitektonisk kvalitet og er utformet i harmonisk samspill med omgivelsene. Parken viser på en forbilledlig måte hagekunst og opplevelseskvaliteter i møte med dagens krav til universell utforming, bekkeåpning og rasjonell drift, skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.
Juryen trekker også frem de stedlige naturkvalitetene knyttet til Hovinbekken og at det opprinnelige naturlandskapet er tatt i bruk på en god måte. Den terrasserte parkpaviljongen rommer kafé og bydelshus, og tilfører et viktig miljøskapende samlingspunkt i bydelen.

Finalistene

Tre finalister sto igjen før det endelige prisen ble delt ut i dag: Vulkan byplangrep, Bjørnsletta skole og Bjerkedalen park.
De tre finalistene ble plukket ut blant 42 forskjellige prosjekter som alle kommer til lå være utstilt på Rådhusplassen 22/9-25/10.
– Årets finalister har til felles at de er gode møteplasser i ulike bysituasjoner. Dette er arkitektur som beriker byen vår og utdyper dens kvaliteter. Arkitekturprisen er en årlig anledning til å vise hva vi kan få til, sier Ellen S. de Vibe, etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten, til Aftenposten.

Stor bredde

Ifølge de Vibe har det vært høy byggeaktivitet med til dels høy kvalitet i Oslo det siste året. Utfordringen for juryen har vært at det er stor bredde i prosjektene, noe som innebærer at man for eksempel må sammenligne en park med en enebolig.
Det har aldri tidligere vært så mange påmeldte prosjekter til Oslo bys arkitekturpris.
– Målet med prisen er å løfte frem det beste som ble bygget i Oslo i fjor. Prisen er viktig for Oslo fordi den kan sette fokus på kvaliteten i det vi bygger og på hvordan vi utvikler byen vår. På denne måten kan den bidra til å bygge opp Osloborgeres bevissthet om dette, sier sivilarkitekt og partner i Code: arkitektur Henning Kaland, leder for Rådet for byarkitektur og for innstillingskomiteen, til Byplan Oslo.

Kommunal hederspris

Prisen skal være en årlig kommunal hederspris som gis til bygg eller landskapsanlegg som bidrar til å heve, utvikle og fornye den estetiske kvaliteten på stedet.
Prosjektene skal også være nyskapende og ha en fremragende arkitektur/landskapsarkitektur, samt representere høy kvalitet både på konsept og gjennomføring, og være et tilskudd til Oslo og byens utvikling.

Fakta om prisen:

  • Årets 25 kandidater og tre finalister er utstilt på Rådhusplassen 22/9–25/10
  • Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut i Oslo rådhus den 15. oktober. Prisutdelingen er åpen for publikum.
  • Oslo bys arkitekturpris er en årlig kommunal hederspris som gis bygg eller landskapsanlegg som bidrar til å heve, utvikle og fornye den estetiske kvaliteten på stedet
  • Kriterier for tildeling: Oslo bys arkitekturpris 2015 kan gis til alle typer byggverk og anlegg innenfor bygrensen. Byggeprosjekter må være fra 2014, landskapsprosjekter fra perioden 2010-2014. Forslagene skal vurderes iht. kriteriene i statuttenes § 1:
  • Nyskapende og fremragende arkitektur/landskapsarkitektur
  • Høy kvalitet på både konsept og gjennomføring
  • At bygg eller anlegg er et tilskudd til Oslo by og dens utvikling: estetisk, funksjonelt eller kulturelt

(kilde: ByplanOslo)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee