loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Smart styring:– Smart Price Adaption gir en fantastisk mulighet til å tilpasse varmepumpen til forventet behov og pris, mener Andreas Johnsson i NIBE Climate Solutions.
SMART STYRING: – Smart Price Adaption gir en fantastisk mulighet til å tilpasse varmepumpen til forventet behov og pris, mener Andreas Johnsson i Nibe Climate Solutions.

Varmepumper for timepriser

/ 2017-04-04 09:39:15

Gass når det er billig, brems når det er dyrt – med smart styring kan Nibe varmepumper kutte kostnader uten å kutte komfort.

TEKST: HILDE KARI NYLUND

Automatiske strømmålere (AMS) rulles nå ut over hele Norge. Veldig mange forventer at det vil påvirke prising i elmarkedet; det vil si effektleddet. Da blir det gunstig å styre elforbruket etter prisene i løpet av døgnet. Her ligger svenskene hakket foran oss. I 2012 ble el-leverandører pålagt å tilby abonnement med timespriser til privatkunder. Så hvorfor ikke koble el-pris mot varmepumpedrift? Det ble en ganske enkel sak med Nibe Uplink som kobler varmepumper til internettet.

– Elpris fra Nordpool spot sendes Nibe Uplink og våre servere. Varmepumpene kommuniserer med Uplink, og kan hente ned elpriser for sin region, forklarer Andreas Johnsson, produktsjef i Nibe Climate Solutions.

Kutter 5-10 prosent

Løsningen kaller de Smart Price Adaption. Egne algoritmer leser varme- og varmtvannsbehovet, og kombinerer dette med elprisen for å styre produksjonen optimalt.

– Trikset er å forflytte varmepumpedriften til tider når elprisen er lav – uten å forandre komforten. I løpet av døgnet kommer varmepumpen til å levere like mye energi som den ville gjort uten denne styringen, poengterer Johnsson.

I følge beregninger Nibe har gjort, kan dette kutte fra 5 til 10 prosent av  kostnaden for elprisens variable ledd.

Brukervennlig visning

Elprisen vises med rødt, gult eller grønt symbol i displayet på varmepumpen, med grønt som laveste pris. Med lav pris er det også mer fornybar energi i elmiksen.

– Min varmepumpe står på veien til dusjen, og vaskemaskinen står ved siden av. Viser varmepumpen grønn elpris, setter jeg på en vask. Med tre barn er det alltid noe å vaske, sier Johnsson med et smil.

Det handler om å gjøre hva som er smartest – og om å minske miljøpåvirkningen.

Naturlig i smarte hjem

Dette kan også gjøres automatisk via egne utganger på varmepumpen.

– Den kan sende signaler til andre apparater som vaskemaskin eller ventilasjon. Særlig i leilighetsprosjekter og industri er dette relevant, mener Johnsson.

Tredjepartsaktører kan også hente informasjon fra Nibe Uplink til sitt system via et åpent API (Application Programming Interface). Dette er blant annet relevant for programvare som styrer all energibruk i boliger.

– Varmepumpen er en naturlig del av ditt smarte hjem, fastslår Johnsson.

Fritt fram å utvikle løsninger

En viktig forutsetning for smarte hjem er brukervennlighet. Nibe har valgt helt åpen API slik at alle utviklere kan få tilgang til informasjon for å lage smarte apper. Den mest populære typen løsning nå, er en «hvis noe hender, skjer dette»-løsning. Den kalles IFTTT (If-This-Then-That, uttales bare IFT). Poenget er å kombinere ulike funksjoner, delvis triggere som sender signaler, og delvis handlinger signalene skal utløse.

– Som handlinger har vi valgt å øke ventilasjonen, øke varmtvannstemperaturen, endre temperatur eller gå inn i hjemme- eller bortemodus. Alarm fra varmepumpen er trigger. Så er det opp til utviklere å kombinere dette med andre tjenester slik de ønsker, forklarer Johnsson.

For eksempel kan en kalenderoppføring i Google Calendar trigge at varmepumpen går over i borte-modus.

Sterk vekst

Selve Nibe Uplink-løsningen ble lansert for alvor i 2014. Et viktig mål var å øke brukervennligheten ved å gjøre det superenkelt å styre og overvåke varmepumpen.

– Vi har hatt en fantastisk vekst i Norge, opplyser Johnsson.

Fra 2015 til 2016 økte antall brukere med 89 prosent. Og det er ikke for sent å vurdere Uplink selv om pumpen er installert.

– Alle Nibe varmepumper fra 2014 og framover som har fargedisplay, kan kobles opp til Uplink. Da får man også Smart Price Adaption kostnadsfritt, poengterer Johnsson.

Datatrafikken er ganske beskjeden med ca 50 MB i måneden, så en 4G-ruter kan gjøre jobben like greit som fast bredbånd .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee