loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Tor Helge Dokka i Skanska snakket om fire hovedtrender for varmepumper under Varmepumpekonferansen 2016 i går. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Skanska under 2016-krav

Synnøve Prytz Berset / 2016-03-10 08:48:39

– Vi ser allerede en effekt av de nye forskriftskravene, sier Tor Helge Dokka i Skanska under krav 2016.

Skanska deltar i både ambisiøse og vanlige prosjekter, og ser derfor allerede nå noen hovedtrender i forhold til markedsmuligheter for varmepumper.

Ifølge Tor Helge Dokka, sjefsrådgiver i Skanska Teknikk, ser vi grovt sett fire trender: Bygg uten tekniske installasjoner; bygg med forenklede tekniske installasjoner (for eksempel Gullhaug torg), bygg hvor man har kuttet ut all lokal varme og bruker ventilasjonsanlegget til oppvarming (gjennomført med gode resultater i GK-bygget); og til slutt bygg som baserer seg mer på helelektriske løsninger.

– I mange byggeprosjekter ser vi nå, etter innførselen av de nye forskriftskravene, en trend mot direkte elektrisk oppvarming fremfor energifleksible systemer. Og der det stilles krav til energifleksible systemer velges el-kjel i stedet for andre løsninger, sier Dokka og legger til at det selvsagt handler om kostnader.

Fra «TEK 16» til TEK 20-boliger

Når det gjelder markedsmulighetene for varmepumper i nye boliger frem mot 2020 kan luft-luft varmepumper ha en grei framtid, ikke minst fordi de er kostnadseffektive, tror Dokka.

– Men jeg tror luft-vann kommer til å slite. Avtrekksvarmepumper kan komme litt tilbake, og kompaktaggregater kan være aktuelt om kostnadene kommer ned, sier han.

Væske-vann varmepumper tror han blir for dyrt, ettersom det ikke er de mest kostnadseffektive løsningene. Men der det ikke er mulig med geobaserte varmepumper er luft-vann et alternativ.

– Men den beste løsningen for ambisiøse prosjekter er den geobaserte løsningen. Den vil brukes til svaling og kjøling av bygget, sier han.

Yrkesbygg

For yrkesbygg er det en del ambisiøse aktører som setter krav til energiforsyning. Det vil derfor være større variasjon av løsninger her.

– Geovarmepumpeløsningen kommer i mange av de mest ambisiøse prosjektene, sier Dokka og trekker fram et av Skanskas prosjekter, Powerhouse Kjørbo i Sandvika hvor de installerte en Geo VP med 10 energibrønner.

– Her har vi bra ytelse på varmepumpesystemet. Vi har en brønnpark som holder høy temperatur også om vinteren, og de tekniske anleggene og de passive tiltakene spiller godt sammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee