loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Jeg vil kalle det en stille, rullende revolusjon

Jan Erik Røine / 2015-08-18 13:46:20

Leif Øie, daglig leder i Erichsen & Horgen, om den tekniske utviklingen i bransjen.

– Ballen for spennende tekniske løsninger har bare såvidt begynt å rulle. De siste ti årene har det vært en klar økning i den tekniske kompleksiteten i bygg generelt, mye drevet av regelverk og krav. Jeg vil kalle det en stille, rullende revolusjon, sier Øie til Byggeindustrien.

– Ofte matcher ikke ambisjonen

Mellom fagene er det mange grensesnitt som skal løses. Men slik Øie ser det, har det på dette området ikke vært en voldsom oppskalering de siste årene.

– Utfordringene med grensesnitt hadde vi før også, men det vi opplever er at mange byggherrer i forkant ikke drøfter godt nok hvor tekniske kompliserte bygg de ønsker å ha. Ofte matcher ikke ambisjonen kompetansen til leddet som skal drifte bygget i etterkant, sier Øie.

– Byggherrene bør i større grad velge tekniske løsninger som er tilpasset driftspersonellet, eller ta høyde for kompetanseheving, tilføyer han.

På spørsmål om de tekniske entreprenørene i Norge holder et godt nivå, svarer Øie følgende:

– Det er et generelt bra nivå, men dessverre for varierende. Det samme gjelder på rådgiversiden. De tekniske entreprenørene henger dessverre etter i oppbyggingen av kompetanse på ny teknologi.

– Får ikke ut energisparepotensialet

Til Byggeindustrien trekker han blant annet frem varmepumper, der det ofte gjøres feil i installasjon, innkjøring og feilsøking.

– Dermed får ikke byggherrene ut energisparepotensialet i anvendelsen av varmepumpa, sier Øie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse