loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STANDARDIST: Stian Holmskog er redd for at bransjen får et lurvete rykte når vannkvaliteten i varme- og kjøleanlegg måles etter helt forskjellige standarder. (Foto: Georg Mathisen)
STANDARDIST: Stian Holmskog er redd for at bransjen får et lurvete rykte når vannkvaliteten i varme- og kjøleanlegg måles etter helt forskjellige standarder. (Foto: Georg Mathisen)

Vannanalysene spriker

Georg Mathisen / 2017-03-20 09:00:55

Vannet er det samme, men den ene analysen viser 2.000 ganger mer jern enn den andre. – Bransjen må bruke samme standard, mener Stian Holmskog. Han får støtte fra Eurofins og VVS-Foreningen.

Energibruken går oppover, anlegget blir kaldt i endene, men de filtrerte vannprøvene ser helt fine ut.

– Hvis man bruker filtrerte vannprøver, vil det si at man holder eieren for narr, hevder Holmskog.

– Lurvete rykte

Han reagerer på at forskjellige leverandører av vannbehandlingsutstyr bruker forskjellige standarder ved kontroll og vannanalyser.

– Det er trist at det ikke finnes noen bransjestandard på hvordan man skal måle kvalitet på prosessvannet i varme- og kjøleanlegg. Hadde vi hatt en standard, så hadde alle spilt etter de samme reglene, sier Holmskog.

Han er fagskoleingeniør og rørleggermester, og til daglig er han faglig leder varme hos Pentex i Fredrikstad.

Stian Holmskog mener at de forskjellige metodene gir bransjen et lurvete rykte, og er opptatt av å kunne gi en troverdig beskrivelse til kunder som ikke kan faget.

– De som eier anleggene, er økonomer. Det er penger de har greie på, sier han.

 

Med og uten filter

Han viser frem måleresultater fra et varmeanlegg på et kjøpesenter. Filtrerte prøver, der alle partikler over 0,46 my er tatt bort før det er konservert og analysert direkte på prøven, viser et anlegg med tilnærmet optimal væske og minimalt med felling. Oppsluttede prøver, der innholdet er oppløst ved hjelp av salpetersyre, viser et anlegg med korrosjon og felling av både jern og kobber.

Den oppsluttede prøven viser 2.000 ganger mer jern enn den filtrerte. Den viser også 18 ganger mer kobber, en halv gang høyere turbiditet og at pH-verdien har falt under normtallet.

– Det er de oppsluttede prøvene som viser sannheten, mener Holmskog, og viser frem bilder av en full filterpose.

Rent vann

– Det er jo vannet før det blir filtrert som er det som sirkulerer rundt i anlegget. I de filtrerte prøvene kan du få ut vann som ser ut som cola, ta det gjennom filteret og få det til å se ut som det er bra, sier han.

– Når det blir skitt i rørene, er det ytterkantene som får minst vann, som lider først. Så må du enten øke vannmengden, ha større pumpe eller øke temperaturen. Da øker energiforbruket, sier han, og mener mange i bransjen bruker filtrerte prøver for å pynte på svarene sine.

Følg oss: Fagbladet Norsk VVS har fått ny Facebook-side 

– Hvis vi skal klare å holde klimamålene og redusere energiforbruket, er vi faktisk avhengige av at vannet må være rent hele tiden. I gamle dager overdimensjonerte de rør fordi de visste at det ble legeringer og at virkningsgraden gikk ned. I dagens samfunn går man ikke opp en dimensjon, for da taper man anbudet, sier han.

Standardstøtte

Bjørn Tore Kildahl i Eurofins støtter utspillet fra Stian Holmskog:

– Det er ganske åpenbart at det ville lønt seg å ha noen klare rutiner på hvordan man skal gjøre dette, sier Kildahl.

Han har bakgrunn som cand.scient. i analytisk kjemi på metallsiden før han begynte i laboratoriegruppen.

– Det å måle totalinnhold må jo definitivt være det som gir mest informasjon. Hele poenget er å få en tilstandsrapport på anlegget og om det er grunn til å bekymre seg, sier han.

– Han som eier anlegget, vil jo ha det som faktisk er realitetene.

Kildahl vil ikke mene noe om om det bør måles direkte på vannet eller på det som hoper seg opp i filteret, men er opptatt av at det er totalen som må måles.

Også fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen er positiv til en standard.

– Vi omgås standarder hele tiden. Prinsipielt er jeg veldig for standarder, sier han.

2 svar til “Vannanalysene spriker”

  1. Interessant at den oppsluttede prøven viser betydelig andre resultater. Det styrker forsåvidt min holdning til at det viktigste er å fjerne årsakene til smussdannelse helt fra starten av – gjerne ved å koke ut anlegget 100% eller å benytte vakuumutluftere for å gjøre vannet «dødt» tidlig. Dermed får man mindre grobunn for bakterier, korrosjon og magnetitt.

  2. Bjørn Grande sier:

    Jeg kan bekrefte spriket på resultater her. Vi har tatt prøver av alle lukkede anlegg. Prøveresultatene fra de oppsluttede prøver viser noen helt andre resultater enn de resultatene vi får fra firmaene som har levert de fleste vannbehandlerne. Vi har nå valgt å montere 3 stk. Pentex filterstasjoner på 3 stk. av våre isvannskurser.. Etter 2 ukers drift er vi sjokkerte når vi ser hva som ligger igjen i filter. Det kan se ut som en brun grøt. Vi kommer til å bytte filter flere ganger i uken fremover til vi får ut det vi klarer av de løse partiklene. Det som er skremmende er at på disse anleggene står det allerede vannbehandlingsutstyr som vi har serviceavtaler på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse