loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
REAGERER KRAFTIG: Daglig leder Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen varsler full oppvask i filtersaken.
REAGERER KRAFTIG: Daglig leder Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen varsler full oppvask i filtersaken.

– Ikke velkomne hos oss

/ 2018-03-06 08:52:20

Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen er forbannet etter avsløringene om systematisk juks blant enkeltaktører i ventilasjonsbransjen. Nå krever han handling.

– Det har versert rykter om dette og de konkrete eksemplene som nå er presentert i Norsk VVS er skremmende. Jeg har full sympati med Camfil og Interfil. Aktører som jobber hardt for å heve kvaliteten i bransjen fortjener bedre. Dette er svindel, understreker Egeland, daglig leder i Norsk VVS Energi og Miljøteknisk forening.

Ødelegger for seriøse

– Som bransjeorganisasjon dekker vi over flere fagfelt. Ventilasjon utgjør en stor del av oss. Vi jobber mot myndigheter, byggherreorganisasjoner og de som setter rammevilkårene for bransjen. Det arbeidet blir nytteløst hvis vi har aktører blant oss som ikke følger spillereglene, konkluderer Egeland.

LES MER: Innlegg: Filterjukset må stoppes

Han mener det er viktig at bransjen ikke underdriver konsekvensene av filterjukset.

– Det er mange tapere i denne saken. Denne type juks kan få katastrofale konsekvenser. En ting er at byggherren ikke oppnår ønsket besparelse i energibruken, noe helt annet er at et forringet innemiljø kan gi helsemessige skader.

Holdes utenfor

– Aktører som svindler eller jukser på denne måten er verken velkomne i vår forening, våre nettverk eller på våre møteplasser. Filterjukset er kjent for flere i bransjen, men ingen har tatt tak i det. Vi som forening skal i hvert fall gjøre det vi kan for å stoppe dem som jukser, lover han.

Skal lage regler

Det første tiltaket Egeland vil iverksette er å invitere de berørte aktørene i ventilasjonsbransjen til et møte for å kartlegge status.

– Videre vi må lage noen klare regler for hva vi krever av dem som skal være en del av det vi definerer  som bransjen. Vi har også behov for å lage et rammeverk for hvordan varslingssaker håndteres, slik at vi unngår at saker som dette dysses ned.

– Og så må vi vurdere om den informasjonen og de produktopplysningene vi gir til kundene er gode nok. Det er de som til syvende og sist blir sittende med problemene og de må ha tilstrekkelig kunnskap om produktene for å kunne kontrollere at de har fått det de faktisk bestilte, sier Thor-Jostein Egeland.

Om saken

I Norsk VVS nummer 1/2018 fortalte administrerende direktør i Camfil, Jan-Erik Kleven og Vegard Ottesen i Interfil om kritikkverdige forhold i filterbransjen. De fortalte om selskaper som vinner anbud, men men leverer noe annet enn de har lagt inn anbud på.

Camfil har også opplevd at det i minst ett tilfelle har blitt klistret Camfil-etiketter på en pakke filtre fra en annen leverandør. I løpet av det siste halvåret har Camfil samlet sammen mange eksempler på juks.

Norsk VVS har fått innsyn i sakene og sett dokumentasjonen som Camfil sitter på og som de nå vurderer om de skal gå videre med.

Kjenner du til jukset i filterbransjen eller har tips til saken, send en e-post til tips@skarland.no eller ring 92 62 32 98.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee