loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BEDRING: Det er blitt adskillig renere på to måneder, konstaterer Bjørn Grande. Innfelt: Slik så prosessvannet ut før den elektroniske vannbehandlingen ble installert. (Foto: Georg Mathisen og Bjørn Grande)
BEDRING: Det er blitt adskillig renere på to måneder, konstaterer Bjørn Grande. Innfelt: Slik så prosessvannet ut før den elektroniske vannbehandlingen ble installert. (Foto: Georg Mathisen og Bjørn Grande)

Dette er faktisk rent vann

Georg Mathisen / 2017-05-09 09:28:34

Prøvene viser at vannet er bra. Men slik ser det ut i filteret. – Filtrerte prøver juger, sier driftssjef Bjørn Grande i Tjuvholmen Drift.

To forskjellige prøver viste enorme forskjeller. Den oppsluttede prøven fortalte om 2000 ganger mer jern, 18 ganger mer kobber og en halv gang høyere turbiditet enn den filtrerte prøven. De store sprikene fortalte Pentex og Eurofins om tidligere i år.

Ser ut som sølevann

På Tjuvholmen i Oslo ser driftssjef Bjørn Grande og folkene hans resultatene av prøver som ikke er reelle, slik han ser det.

– Slik så det ut da vi skulle bytte filter på en isvannskurs, forteller han og viser bilder av et filter fullt av det som ser ut som sølevann.

Oppsluttede prøver

Nå har Tjuvholmen Drift hatt tre Pentex-anlegg i drift i to måneder. To av kursene ble det skikk på ganske fort. Den tredje, isvannskursen med mest jern- og kobberfelling og dårligst pH, sliter ennå.

– Det er skremmende at det kan bli så ille, sier han.

– Nå har vi kartlagt alle de lukkede anleggene våre. Vi har tatt oppsluttede prøver. Ikke filtrerte, for de juger.

– Det er de oppsluttede prøvene som viser sannheten. Det er jo vannet før det blir filtrert som er det som sirkulerer rundt i anlegget, ifølge faglig leder Stian Holmskog hos Pentex.

Grande er helt enig:

– Filtrerte prøver sier at det meste er bra, sier han.

Effekt

Nå som han får reell oversikt over hvordan det står til, håper han på bedring rundt omkring i lokalene på noen av Oslos beste adresser.

– Vi håper å få virkning og bedre effekt. Spesielt på nye anlegg der det er så små ventiler at de tetter seg lett, sier han.

Bjørn Grande har gode erfaringer med elektronisk vannbehandling, EWC, fra både Olav Thon-systemet og Tronrud Eiendom.

Ikke målt ennå

På Tjuvholmen håper han å få mulighet til å bruke det på flere av kursene. Det Selvaag-eide Tjuvholmen Drift drifter alle byggene på de tre holmene unntatt hotellet The Thief, Handelsbanken og Astrup Fearnley-museet.

Foreløpig kan ikke driftssjefen tallfeste hva den elektroniske vannbehandlingen har ført til.

– Vi har ikke sett på effekten ennå. Men jeg vil tro at vi virkelig kommer til å merke det på isvannskursen, sier Bjørn Grande.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee