loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet

– Kan bli det mest klimavennlige bygget, også internasjonalt

Jan Erik Røine / 2015-08-19 07:15:56

Campus Evenstad, som skal bli landets beste klimabygg, er under utvikling.

«Det nye undervisnings- og administrasjonsbygget på Campus Evenstad kan bli det mest klimavennlige bygget i Norge og internasjonalt,» skriver FutureBuilt.

Målet er at bygget skal være et såkalt ZEB-COM bygg, et bygg som har null klimagassutslipp over levetiden når alle utslipp fra materialer, byggeprosess og energibruk i levetiden er inkludert.

Lokal energiproduksjon

Går det etter planen, blir nybygget på Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark ferdig allerede neste år.

«Klimagassutslipp har vært en premissgiver for alle løsningsforslag. Lokal energiproduksjon er avgjørende for å oppnå ZEB-COM. På Evenstad har målet vært å finne en energiløsning som både tilfredsstiller ZEB-COM-ambisjonen for nybygget, og som samtidig fungerer godt sett i et helhetlig perspektiv hvor hele Campus-området er inkludert. Det mest innovative alternativet for energiforsyning, kombinert el- og varmeproduksjon med gassifisering, er basert på lokale ressurser. Denne teknologien har ikke vært brukt i Norge tidligere,» skriver FutureBuilt på egen hjemmeside.

Prosjektet tar i bruk massivtrekonstruksjoner som utfordrer vanlig byggeskikk. Ventilasjonsløsninger utnytter naturlige drivkrefter og minimerer vifte-energien, som er en stor energityv.

Det nye bygget er et pilotprosjekt i Statsbygg og i Forskningssenteret Zero Emission Building.

– Vår største miljøutfordring

– Klimaendringer er vår største miljøutfordring, og byggenæringen må være en del av løsningen. Vi går foran med et bygg som har lavest mulig klimagassfotavtrykk, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen.

De viktigste tiltakene som gjøres er å bygge et tett og godt isolert bygg, som reduserer behovet for energi. Ventilasjonen vil være basert på naturlige drivkrefter, og energien som går med til den daglige driften av bygget, skal produseres fornybart.

Hvis alt går som planlagt, vil bygget overgå plusshusstandarden. Definisjonen på et plusshus er at bygget produserer mer energi enn det bruker på daglig drift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode


annonse
annonse