loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TAVLE: Kristian Netland i sitt rette element på kontoret i Haugesund.
TAVLE: Kristian Netland i sitt rette element på kontoret i Haugesund.

Vil ha nybegynnerkurs for montører

Georg Mathisen / 2018-11-21 13:17:30

VVS-bransjen sparer energi og utvikler seg positivt, konstaterer VVS-foreningens Kristian Netland. Men han savner kunnskap på gulvet hos rørleggeren og elektrikeren og etterlyser nybegynnerkurs.

Netland leder VVS-foreningens gruppe i Rogaland. Det gjør han fra den enden av fylket som har færrest medlemmer og følgelig lavest aktivitet. I Stavanger og sørfylket er bransjen større.

Rekruttering

– Før jeg kom inn i styret, var det aldri kurs her oppe i Haugesund. Men vi har nok medlemmer til at vi kan ha aktivitet her. På rebusløpet i september deltok 50–60 mann fra Haugesund, understreker Kristian Netland.

Da var han ute på verving. Rebusløpet er et enklere sted enn de faglige seminarene å rekruttere nye medlemmer på.

– Sammenlignet med Bergen og Oslo er det relativt lite som skjer her. Folk er vanskelige å få ut av kontoret på faglige og sosiale arrangementer, ifølge Netland.

Prøver kveldsmøter

Nå samarbeider han med Anita Topdal i hovedstyret i VVS-foreningen for å få ideer og tips til å rekruttere medlemmer.

– Vi skal prøve med kveldsmedlemsmøter slik som de gjør i Bergen og se om folk har mer tid da. Dessuten ser vi at motivasjonen til styret henger sammen med motivasjonen til medlemmene. Når medlemmene kommer, synes styret at det er kjekkere og lager mer aktiviteter, sier rogalandslederen. Det har vært dårlige tider i næringslivet i Rogaland, men nå har tidene bedret seg, så da burde oppslutningen også bli bedre.

Byggautomasjon

Kristian Netland selv er utdannet automatikkingeniør. Han arbeidet i det som nå er Sweco i Bergen og kom hjem til Haugesund for rundt fem år siden.

– Vi leverer byggautomasjon. MT Vest er et ganske lite selskap. Tidligere var vi en del av Oneco-konsernet, men nå har vi lokale eiere, forteller han. De fire faste jobber som «poteter» og deler på de fleste oppgavene.

– Det er stram konkurranse i Haugesund. Vi er fem selskaper som holder på med byggautomasjon her. Alle er lokale: Du har ikke sjanse til å konkurrere fra Stavanger eller Bergen på grunn av reisetiden, sier han og snakker om et distrikt i oppgang. Den nye fløyen på sykehuset er et eksempel på store prosjekter der MT Vest gjerne vil inn som underleverandør.

Positiv utvikling

– I bransjen er utviklingen positiv. Vi sparer energi og er blitt bedre på de fleste områder. Samtidig er kompetansemangelen relativt stor hvis vi ser nede på gulvet hos rørleggeren og elektrikeren. Det er blitt så spesialisert. Jeg har meldt inn til styret i VVS-foreningen at jeg kunne tenke meg noen flere nybegynnerkurs på fagfeltene med utgangspunkt i varmenormen. Ikke bare halvdagsseminarer, men noe med mer tyngde bak, sier Netland.

Han spør hvem som skal ta seg av den typen oppfølging og etterutdanning blant rørleggerne – er det Rørentreprenørene Norge eller er det VVS-foreningen?

– I foreningen spenner det veldig bredt hvem som er medlemmer. Men det er veldig få montører som kommer til oss. Jeg kan forstå at interessen ikke er så veldig stor når vi ikke kjører kurs for dem, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee