loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STOLT DELTAKER: Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen i Oslo: er stolt over at Oslo deltar med to eiendommer i konkurransen «Reinventing Cities». (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven)
STOLT DELTAKER: Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen i Oslo: er stolt over at Oslo deltar med to eiendommer i konkurransen «Reinventing Cities». (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven)

Oslo konkurrerer i byutvikling

/ 2017-12-05 09:33:06

Sammen med 15 av verdens storbyer deltar Oslo i «Reinventing Cities» – et konsept som skal skape klimavennlig og innovativ byutvikling.

Konkurransen arrangeres av nettverket C40, der byer over hele verden har gått sammen for å få fart i kampen mot klimaendringer.

Oslo konkurrerer mot litt av et beite av andre storbyer i verden:  Auckland, Cape Town, Chicago, Houston, Lima, Madrid, Milano, Mexico city, Oslo, Paris, Quito, Reykjavik, Rio de Janeiro, Salvador og San Fransisco.

Sjekk kartet i denne lenken og se hva Oslo konkurrerer mot.

To Oslo-eiendommer

I Reinventing Cities stiller alle byer som deltar med én til fem urbane eiendomsprosjekter som legges i «potten» – så skal eiendommene utvikles av tverrfaglige team som konkurrerer om å få oppdraget.

Målet er å frembringe nye, innovative klima- og miljøløsninger for utvikling av større tomter eller eiendommer. Eiendommene som skal utvikles, legges ut for salg etter kriterier knyttet til klima og bærekraft, med mål om nullutslipp.

Fem kriterier legges til grunn; klimagassutslipp, transport, materialbruk, overvannshåndtering/vannforbruk og energiforbruk.

Oslo har to aktuelle eiendommer med i konkurransen, begge eid av Oslo kommune og lokalisert i Groruddalen.

Den ene eiendommen ligger sentralt på Stovner, i nærheten av Stovner T-banestasjon og den andre ligger på Furuset, sentralt beliggende og innenfor områdereguleringen for Furuset.

Området på Furuset er kommunens forbildeområde innenfor FutureBuilt-programmet, som har som mål å utvikle klimanøytrale byområder og arkitektur.

– Vi er veldig stolte over Oslo kommunes deltakelse. Dette er en av tingene vi nå gjør for å finne ut hvordan vi best bygger nye klimavennlige byer og områder som samtidig sikrer god livskvalitet for innbyggerne. Over halvparten av verdens befolkning bor nå i by og byene spiller en avgjørende rolle for å nå Paris-avtalens mål om klimagassutslipp, sier Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling.

Ambisiøse mål 

C40 oppfordrer politikere i verdens byer til å vektlegge en grønn og innovativ byutvikling, spesielt med tanke på bygg- og anleggsnæringen, samarbeid med private aktører, og energi-, transport- og avfallsløsninger.

– Oslo kommune har allerede en av verdens mest ambisiøse klimamål, blant annet fordi vi skal redusere utslippene med 95% innen 2030 og har innført et veldig solid klimabudsjett. Oslo er også Europas miljøhovedstad i 2019, og grønn innovasjon og klimavennlig byutvikling er avgjørende for å nå våre ambisiøse mål. Vi er spent på å se de mange innovative forslagene som vil komme inn i løpet av konkurransen, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Vinner klar i desember 2018

Konkurransen løper frem til vinneren kåres i desember 2018.

Konkurransedeltagerne skal være tverrfaglige team, med faglig kompetanse blant annet innenfor arkitektur, trafikk/transport, eiendomsutvikling og økonomi. En jury vil vurdere de ulike konseptene, teamsammensetning, referanser og evne til gjennomføring.

Tre-fire prosjekter vil gå videre til fase 2, hvor aktørene utvikler konseptene sine og legger inn bud på den aktuelle eiendommen. Vinneren får anledning til å kjøpe eiendommen og skal deretter gjennomføre sitt prosjekt.

Konkurransen er en videreføring av den suksessfulle konkurransen Reinventing Paris 2015, som ble initiert av ordføreren i Paris og nå også styreleder i C40 Anne Hidalgo. Paris-konkurransen, som omhandlet 23 eiendommer, fikk meget god respons med over 600 innkomne forslag.

Fakta

  • For 12 år siden ble C40 Cities Climate Leadership Group (C40) skapt som et forum der byer kunne dele strategier for å redusere utslipp og stimulere globale tiltak for å møte klimaendringer.
  • C40 driver frem effektivt samarbeid, deling av kunnskap og målbare og bærekraftige handlinger mot klimaendringer. C40 binder sammen over 90 av verdens største byer, representerer over 650 millioner mennesker, og en fjerdedel av den globale økonomien.
  • Konkurransen «Reinventing Cities» ble startet av C40 etter en suksessfull modell fra Paris, for å stimulere de mest innovative karbonnøytrale nyvinningene for byutvikling over hele verden, realisere de beste ideene og fungere som et utstillingsvindu for fremtidens CO2-frie byutvikling.
  • Byer inviteres til deltakelse: 1-5 urbane eiendomsprosjekter legges i «potten»
  • Eiendommene skal utvikles, legges ut for salg etter kriterier knyttet til klima og bærekraft, med mål om nullutslipp. 5 kriterier legges til grunn; klimagassutslipp, transport, materialbruk, overvannshåndtering/vannforbruk og energiforbruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee