loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Omfanget av oljefyrer er fremdeles stort i Norge. Her er bilde av en fjernet oljefyr. (Foto: Oljefri.no)

Ønsker flere energispesialister

Synnøve Prytz Berset / 2016-06-20 10:43:28

Kompetansen til håndverksbedriftene er essensiell om fossil oljefyring skal fases ut innen 2020. – Det er viktig at håndverkerne tar det grønne skiftet til seg og skjønner hvor viktig deres rolle er, sier Silje Østerbø i Oljefri.

I forrige uke skrev Norsk VVS om Hitech Energy som opplever at utfasingen av fossil olje går for tregt. Informasjonsansvarlig Silje Østerbø i Oljefri.no tror flere faktorer kan bidra til at utfasingen kan fremskyndes.

– Det er helt opplagt at det må bli dyrere å bruke fossil oljefyring, sier Østerbø, og trekker frem støtteordningene fra Enova, og behovet for mer informasjon, som andre viktige tiltak.

Helt sentralt i dette arbeidet er også håndverksbedriftene, poengterer Østerbø, både i forhold til utfasing av fossil olje og for å fremme energieffektive løsninger.

– Det er utrolig viktig at håndverkerne ser hvor viktig deres rolle er i det grønne skiftet, sier hun.

Bruker lang tid

Et forbud mot fossil oljefyring fra 2020 er vedtatt politisk gjennom klimaforliket på Stortinget, men det var Oslo kommune som var først ute med å si at de ønsket et forbud i 2020. Miljødirektoratet har laget et forslag til forskrift. Her blir det foreslått at det blir forbudt å bruke fossil olje til oppvarming av boliger og som grunnlast i øvrige bygninger, men forskriften er ikke vedtatt. Stortinget ønsker at forbudet også skal gjelde spisslast.

– Bestillingen er klokkeklar, og vil gjelder hele landet, men vi venter fortsatt på den endelige juridiske formuleringen, påpeker Østerbø, som syntes at Regjeringen bør få opp dampen og være tydelige på at de mener alvor. Arbeidet med forbudet startet i 2012.

– Det er ikke holdbart at Regjeringen skal gi seg selv lengre tid på å utforme en forskrift, enn de gir alle husholdningene og bedriftene til å gjennomføre tiltakene, sier hun.

Silje-Østerbø_nett_2

ANSVAR: – Alle har vi et ansvar for å gi kundene gode og faglige råd, sånn at kundene velger den løsningen de faktisk er best tjent med over tid, sier informasjonsansvarlig i Oljefri.no, Silje Østerbø. (Foto: Oljefri.no)

Massiv nedgang

Miljødirektoratet har gjort en kartlegging av omfanget av oljefyrer i Norge som sier at det er rundt 20 000 oljefyringsanlegg i yrkesbygg og boligblokker, mellom 60-80 000 oljekjeler i boliger, og rundt 75 000 parafinkaminer i boliger.

– Utfasing av fossil oljefyring er et kjempeviktig tiltak klimamessig og det monner, sier Østerbø, og legger til at forbruket av fossilfyringsolje har gått ned med over 50 % siden 2010.

– Det er massivt, sier Østerbø.

Hun påpeker at det også er blitt vanskeligere å få tak i fyringsolje og parafin.

– Og for parafin er nedgangen enda større, sier hun, men poengterer at hele bransjen har en kjempejobb å gjøre i forhold til å fremsnakke de energieffektive løsningene.

– Det er ikke gitt at boligeierne som har oljefyr vil velge fornybare løsninger som varmepumper, bioenergi eller solvarme. Det er heller ikke gitt at de fortsatt vil benytte vannbåren varme.

Må forklare bedre

Ifølge Østerbø er det viktig at tilbyderne forklarer investeringskostnaden kontra det lave energibehovet du vil ha år etter år.

– Jeg syntes ofte panelovner og strøm kommer for godt ut fordi man ikke forklarer de langsiktige fordelene bra nok, sier Østerbø, som syntes bransjen bør argumentere bedre for de løsningene som kommer best ut av det klima og energimessig.

– Alle har vi et ansvar for å gi kundene gode og faglige råd, sånn at de velger den løsningen de faktisk er best tjent med over tid.

– De fleste av varmepumpeløsningene på markedet, for eksempel, er meget velutprøvd teknologi, sier hun, og legger til at vannbårne løsninger er høyaktuelle.

– Nå begynner disse svært fleksible løsningene å komme for fullt.

Oljefri

Prosjektet Oljefri.no, som drives av Naturvernforbundet, ønsker å gjøre det enklere å orientere seg ut mot håndverkerne for folk skal fase ut fossil oljefyring. De informerer om fornybare oppvarmingsløsninger, gode eksempler og økonomiske støtteordninger.

–  Vi har en kvalitetssikringsordning der vi er ganske selektive i forhold til hvem vi oppgir som tilbydere. Dermed gjør vi en del av kvalitetssikringen for boligeierene slik at det blir tryggere og enklere å velge, og slik at man lettere kan gå for de mest energismarte oppvarmingsløsningene, forklarer Østerbø.

Hun understreker at det er mye god kompetanse der ute.

– Mange rørleggerbedrifter kan virkelig dette, og vi ønsker at det fortrinnsvis er disse bedriftene folk skal velge om anleggene deres skal fungere optimalt, og vi skal komme i mål til 2020, sier hun og oppfordrer bedrifter som jobber med utfasing av oljefyring med fornybare oppvarmingskilder til å ta kontakt.

– Vi er på jakt etter energispesialister.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse