loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Lavenergiprogrammet har undersøkt hva arkitekter og rådgivende ingeniører kan på feltet passivhus og energieffektivisering. - Undersøkelsen i år er ekstra spennende fordi det har kommet nye energiregler med skjerpede krav, sier Christine Molland Karlsen, seniorrådgiver i Lavenergiprogrammet. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Mer kunnskap om passivhus

Synnøve Prytz Berset / 2016-01-22 14:43:00

Ingeniører og arkitekter kan litt mer om passivhus og energi i bygg enn for to år siden, men ennå er kunnskapsbehovet stort.

På et frokostmøte torsdag 21. januar presenterte Lavenergiprogrammet en spørreundersøkelse de gjort blant arkitekter og ingeniører, undersøkelsen ble utført høsten 2012 og høsten 2015 av Respons Analyse på oppdrag fra Lavenergiprogrammet. I undersøkelsen har de forsøkt å finne ut hvilken kjennskap, kunnskap og kompetanse arkitekter og rådgivende ingeniører har på feltet passivhus og energieffektivisering.

– Bakgrunnen for undersøkelsen har vært å finne ut hvor det er behov for kompetanse og så lage materiell som svarer til kompetansebehovet, sier Christine Molland Karlsen, seniorrådgiver i Lavenergiprogrammet og ansvarlig for undersøkelsen.

Nye energiregler

I undersøkelsen spurte de blant annet om hvor mange som har vært involvert i passivhus/lavenergi-prosjekter, hvor de finner informasjon, om de bruker energiberegningsverktøy, vurdering av egen kompetanse og hvilke kunnskapsbehov de har om passivhus og energieffektivisering.

– Undersøkelsen i år er ekstra spennende fordi det har kommet nye energiregler med skjerpede krav, sier Molland Karlsen.

I undersøkelsen stilte de spørsmål til 200 arkitekter og 300 rådgivende ingeniører for å finne ut hva prosjekterende kan om energi i bygg.

 

Resultater

Resultatene fra undersøkelsen viste en tendens til at man har fått mer kunnskap om temaet på to år. Men det er først og fremst ingeniørene som har bidratt til denne endringen.

– For to år siden kom arkitektene først på kunnskap om passivhus, nå har ingeniørene tettet dette gapet. Det er ingeniørene som har stått for endringen i resultatet, sier Molland Karlsen.

Når det gjelder energiberegning ser det ut til å ha vært en kunnskapsnedgang. Det var også færre som rapporterte at de bruker energiberegningsverktøy.

– Det er behov for mer kunnskap, men bildet er ikke så mørkt. Vi har også spurt folk om de ønsker mer kunnskap, og det er noe alle ønsker, kunnskapstørsten er stor. Det må de som lager kunnskap omkring dette ta inn over seg, sier hun.mer kunnskap -passivhus

Foto kredit: Lavenergi programmet

Vanskeligst med energiberegninger

Deltakerne i undersøkelsen vurderer også sin egen kunnskap dårligere enn i 2012. Det er trolig fordi de kan litt mer enn sist, og dermed skjønner at de trenger enda mer kunnskap på området, tror Molland Karlsen.

– De som har vært involvert i passivhusbygging og rehabilitering vurderer sitt nivå høyere.

Lavenergiprogrammet har spurt de som har prosjektert passivhus om hva de syntes var vanskeligst første gang de prosjekterte:

  1. Energiberegninger
  2. Byggeteknikk
  3. Energikilder og varmeløsninger
  4. Inneklima
  5. Ventilasjon
  6. Byggeprosess

 

Læremidler

Lavenergiprogrammet har utviklet læremidler om blant annet bygging og prosjektering av passivhus i samarbeid med fageksperter, bransjeorganisasjoner og pedagoger. Disse er å finne på deres nettsider.

– Vår oppgave er å heve kompetansen og prøve å slukke kunnskapstørsten, sier kommunikasjonsrådgiver i Lavenergiprogrammet Solveig M. Irgens.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse