loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Luftforurensningen i norske byer er svært høy på kalde dager. Utskifting av gamle vedovner er et enkelt og effektivt grep for å få ned svevestøvnivåene. (Foto: Shutterstock)

Livsfarlig svevestøv fra vedovner

Jan Erik Røine / 2016-01-22 08:23:51

Svevestøv fra hovedsakelig biltrafikk og gamle vedovner er med på å gjøre luftkvaliteten i mange norske byer helsefarlig. – Luftmålingene i flere byer nå, viser hvor viktig det er at vi en gang for alle får skiftet ut alle de gamle, forurensende ovnene, sier styreleder i Norsk Varme Merethe S. Halvorsrød.

I flere norske byer opplever man nå svært høye nivåer av svevestøv på grunn av det kalde været. I Norge er det svevestøv og NO2 som bidrar til mest lokal luftforurensning. Begge stoffene, spesielt svevestøv, gir økt forekomst av ulike typer luftveislidelser.

Misforståelser

I tillegg til biltrafikk er gamle vedovner en viktig årsak til utslipp av svevestøv. Ifølge Norsk Varme er det store misforståelser om vedfyring.

– De gamle ovnene har store utslipp, men de nye er nesten utslippsfrie. Budskapet fra myndigheter, Naturvernforbundet og forskerhold er imidlertid: Fyr med ved, men i moderne ovner, skriver de i en pressemelding.

– Moderne, rentbrennende vedovner laget etter 1998 slipper ut 82% mindre svevestøv enn de gamle, sier forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog.

I tillegg gir moderne vedovner minst 30 % mer varme per kubbe enn gamle ovner, noe som gjør at utslippene går radikalt ned.

– Hadde man byttet ut de gamle vedovnene med rentbrennende vedovner ville vi kunne fjernet en tredel av alt svevestøv i Norge, sier Halvorsrød.

Må skiftes

I norske husholdninger finnes det i dag opp mot en million gamle ovner, som har store utslipp. Bare i Oslo finnes det rundt 40.000 ovner av den gamle typen. Bergen har også et femsifret antall ovner.

– Hver enkelt av oss bør ta sitt ansvar. I tillegg bør norske kommuner bidra med en panteordning som gir en gulrot til dem som skifter ut. Både Oslo og Bergen har hatt gode erfaringer med panteordninger, sier Halvorsrød.

Heller ved enn kullkraft

Enkelte har tatt til orde for å forby vedfyring. Det ville ramme Norge hardt. Det er per i dag ikke overføringskapasitet til å dekke energibehovet på kalde dager. Dessuten virker en vedovn også når strømmen går. Til sist skal man vite at Norge importerer store mengder strøm fra utlandet. En stor del av denne kommer fra atom- og kullkraft.

– Det enkle grepet er å få skiftet ut alle de gamle ovnene, sier Halvorsrød.

Lurer du på om å bytte ut din gamle vedovner?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse