loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STØRST I NORGE: Den 1.000 kvadratmeter store solcellepanelfasaden på nye Brynseng skole i Oslo er Norges største. (Illustrasjon: HRBT Artkitekter)
STØRST I NORGE: Den 1.000 kvadratmeter store solcellepanelfasaden på nye Brynseng skole i Oslo er Norges største. (Illustrasjon: HRBT Artkitekter)

Solcellepanelfasade på 1.000 kvm

/ 2017-08-23 10:16:04

Norges største integrerte solcellepanelfasade på over 1.000 kvm ble et sentralt tema under den offisielle åpningen av nye Brynseng skole på Bryn i Oslo.

Etter flere års planlegging og bygging står nå 110 voksne ansatte klare til å ta i mot 840 barn som får Norges mest miljøvennlige skole som læringsarena. Nye Brynseng skole ble åpnet tirsdag denne uka.

Største i sitt slag

Bygg- og eiendomsutvikleren NCC står bak det unike undervisningsbygget som har fasade mot sør og vest med integrerte sorte solcellepaneler  det største av sitt slag i Norge.

Solcellepanelene og de tilhørende energibrønnene sørger for at Oslos nye praktbygg får dekket strømbehovet til belysning og varme i fem etasjer.

Bare solcellepanelfasaden alene sørger for produksjon av mer enn 100.000 kWh i året. I tillegg til solcellepanel på byggets fasade, brukes vannbåren fjernvarme til å varme opp bygget.

Forbildeprosjekt

– Sammen med Undervisningsbygg er vi med på å realisere våre felles ambisjoner om fremtidsrettede undervisningsbygg. Skolen er bygget som passivhus, er et forbildeprosjekt hos Futurebuilt i tillegg til å være et pilotprosjekt på nesten nullenerginivå (nNEB). Brynseng skole er et godt eksempel på miljøprosjekter som samsvarer med vår strategi om å bidra til at Norge, Oslo og våre samarbeidspartnere når sine klimamål på en best mulig måte, sier Are Strøm, leder i NCC Building Norge.

Nær-nullenergiskole

Brynseng skole er en barneskole i bydel Østensjø, nordøst i Oslo. Skolen har fire paralleller for elever fra 1.–7. trinn med plass til 840 elever og anslagsvis 110 ansatte.

Å bygge et nesten nullenergibygg har vært det overordnede miljø- og energimålet i prosjektet. For å oppnå dette er det i tillegg til en varmepumpe med brønnpark montert bygningsintegrerte solceller i den sørvendte fasaden. Flerbrukshallen på toppen av skolebygget har en gjennomskinnelig fasade i et godt isolerende materiale.

T-bane, buss og tog med holdeplasser er i umiddelbar nærhet, noe som betyr en enkel og trygg adkomst med offentlig transport både for elever og ansatte. Mellom skolebygg og T-bane er det bygd et nytt sykkel- og gangfelt. Det er ingen parkeringsplasser på skolens område.

Fornybar produksjon

Det svært spesielle bygget er det eneste undervisningsbygget i sitt slag med sin fullintegrert solcellefasade på 1.000 kvadratmeter og er Oslos aller første nær-nullenergiskole (nNEB).

I tillegg er undervisningsbygget klassifisert som et passivhus og er et forbildeprosjekt hos Futurebuilt. Dette er et tiårig program med visjon om å vise at det er mulig å utvikle klimanøytrale bygg og byområder med høy kvalitet. Alt dette vekket interessen hos statsforetaket Enova som støttet byggeprosjektet med 4,5 millioner kroner gjennom programmet «Energieffektive nybygg».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee