loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
- Det er kanskje bare nødvendig med en varmekilde i stue/kjøkken og på badet i leiligheter med passivhusstandard, sa Tore Wigenstad i Skanska Teknikk da han snakket om energiforsyningsløsninger i prosjektet Finstad Park i SKi under et frokostmøte i regi av Lavenergiprogrammet 13. april. (Foto: Skanska)

Fra TEK til passivhus

Synnøve Prytz Berset / 2016-04-22 07:00:48

Under Lavenergiprogrammets frokostseminar «Hvor mye koster det å bygge passivhus?» nylig snakket Tore Wigenstad i Skanska Teknikk om energikilder og varmeløsninger i passivhus, og hva som kan gjøres for å gjøre det enklere og billigere.

Skanska i noen år jobbet med utbyggerområdet Finstad Park i Ski.

– Der startet vi på TEK10, og gikk over til lavenergibygg, før vi endte opp med å bygge på passivhusnivå i siste trinn, forteller han.

De har sett på de tekniske installasjonene og hva effektbehovet er for å bygge på TEK 10 nivå kontra passivhusnivå. De fant da at effektbehovet per leilighet lå på 52 W/m² for TEK 10 og 33 W/m² for passivhus.

For TEK 10 leiligheter har det vært vanlig å installere radiatorer i alle rom (stue, kjøkken og soverom). Men når man går fra TEK 10 til passivhus reduseres beregnet energibehov med 40 %, og dermed reduseres omfanget av installasjon til oppvarming.

– Utbygger spør oss hvor mye effekt som trengs i hver rom ved passivhus, og da svarer vi at det er svært lite. Det er kanskje bare nødvendig med en varmekilde i stue/kjøkken og på badet, sier han.

Dette vil naturligvis medføre innsparinger for utbygger og boligkjøper, poengterer han.

Rom uten oppvarming

De får ofte spørsmål om hvorvidt det går greit å holde varmen i rom uten punktkilde.

– Det bør være uproblematisk. Blir det kaldt i et rom uten lokal oppvarming vil det ofte være tilstrekkelig å åpne døren til et varmere rom eller eventuelt å sette inn en flyttbar varmekilde. Men, vi passer på å gjøre kjøper oppmerksom på forutsetningen i løsningen og forklare de andre kvalitetene, samt de reduserte kostnadene, understreker Wigenstad.

Et annet spørsmål som stilles er om ikke hele boligen kan varmes med ventilasjonsluft.

– Vi regner på dette. Men utfordringene ved boligbygg er at her tilfører vi små luftmengder når vi ventilerer. Vi må derfor opp på en høy temperatur, 40-45 grader celcius tillufttemperatur, med de relativt små luftmengdene. Konklusjonen er at det er litt problematisk, vi har derfor ennå ikke turt å gå for denne løsningen, sier han.

Energiforsyningsløsning

Ifølge Wigenstad er den vanskelig å si noe generelt om hvilke energiforsyningsløsning man bør gå for, dette er prosjektavhengig og varierer etter hva man vektlegger (beliggenhet, investeringskostnad, LCC, energi, klimagassutslipp etc.)

Passivhusstandarden (NS 3700), stiller generelt strengere krav til fornybarandelen i energien som leveres inn på bygget (den energien vi betaler for), enn kravnivået i TEK10.

– Når energibehovet syker kommer tappevann inn som en driver for energiforsyningsløsningen. Interessen nå er fokusert rundt geobaserte løsninger, sier han avslutningsvis.

Se hele presentasjonen på nettsidene til Lavenergiprogrammet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse