loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UVENTET: Kanskje ikke det første du venter å se utenfor en bolig etter flere hundre år gammel skikk?
UVENTET: Kanskje ikke det første du venter å se utenfor en bolig etter flere hundre år gammel skikk?

Sjekk det klimaanlegget

Georg Mathisen / 2017-06-30 10:00:15

Sentral-Asias tradisjonelle jurt har ikke helt funnet formen i møtet med solenergi og klimaanlegg.

Jurten er så lett og så godt isolert at FN kan bruke den som forbilde for å gi flyktninger tak over hodet.

På bygda i Kirgisistan står en klynge av nomadenes tradisjonelle filttelt. Akkurat som for flere hundre år siden, om det ikke hadde vært for to stativer. Det ene med en diger parabolantenne; det andre med solcellepaneler.

Utenfor Kasakhstans kanskje flotteste usbekiske restaurant står det også en jurt. Vakkert dekorert, innredet for kresne gjester. Og utstyrt med klimaanlegg fra Toshiba.

Energi og inneklima er de fremste eksemplene på hvordan gamle byggetradisjoner er mer enn pene nok til moderne brukere, men ikke helt komfortable nok.

Moderne turister

– Turister som reiser til land som Kirgisistan og Kasakhstan, er turister av en type som helst ikke vil bo i de moderne femstjernershotellene. De kan velge en jurt-leir eller et enda mer tradisjonelt opphold hos en familie som bor i jurter, skriver Cynthia Werner, professor og sjef for antropologiavdelingen på Texas A&M-universitetet.

Men jurtene møter likevel problemer med moderne turister:

– Mangelen på moderne toalett og bad kan skremme utenlandske turister, konstaterer Werner i en artikkel om turisme i Sentral-Asia.

Som tømmerhus

João Fernandes og Ricardo Mateus på Minho-universitetet i Portugal er mer opptatt av hvordan moderne bygg kan lære av de tradisjonelle boligenes måte å bruke passive strategier på.

De trekker paralleller mellom jurtene og de gamle, norske tømmerhusene. Begge bruker naturlige materialer og enkle metoder for å beskytte mot både varme og kulde.

– Den tradisjonelle arkitekturen henger sammen med dagens ønske om bærekraftige bygninger. Fremtiden må prøve å samle tradisjon og modernitet. Intelligente materialer og teknikker må brukes sammen med de gamle teknikkene, mener de portugisiske professorene.

Passive teknikker

– Det finnes en rekke systemer som kan bruke passive teknikker. Dessverre stoler moderne bygninger altfor ofte bare på overdimensjonerte mekaniske løsninger for å kompensere for dårlig design, istemmer Sergio Alomonte og Mark Luther.

De underviser i arkitektur på Deakin-universitetet i Australia og lar gjerne energi- og klimaløsninger fra gamle boliger inspirere dagens arkitektstudenter.

Inspirerer for nødhjelp

Først og fremst er kanskje jurtene viktig lærdom for nødhjelperne, skal vi tro Peter Mansfield. Den kanadiske arkitekten har sammenlignet de midlertidige boligløsningene som FNs høykommissær for flyktninger bruker, med jurter og med teltene som bygger på det som Robert F. Scott brukte på polekspedisjonen sin.

– Om vinteren kan en jurt ha opptil åtte lag filt, hvert av dem mellom 20 og 30 millimeter tykt. U-verdien på en vinter-jurt er anslagsvis 0,2, forteller Mansfield.

– Det at jurten fremdeles er en del av nomadeliv i Asia mens så mange andre former for losji faktisk er borte, underbygger den gode logistikken og temperaturstrategien, konstaterer han.

Energikrevende

Likevel: Energiforbruket i de tradisjonelle boformene er høyt, og inneklimaet er langt fra så behagelig som folk ønsker det i dag. Det fastslo de kinesiske forskerne Dong Guoming, Liu Jiaping og Yang Liu da de tok for seg jurten på det internasjonale symposiet om varme, ventilasjon og air condition.

– En moderne jurt må utnytte sol- og vindenergi fullt ut. Varmepumper er gjennomførbart i teorien, men det må vurderes bedre om de er gode nok i praksis, skriver Dong, Liu og Yang, som forsker på arkitektur-universitetet i Xian.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse