loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Det var en engasjert olje- og energiminister som talte til deltakerne på Enovakonferansen. (Foto: Enova/Geir Anders Rybakken Ørslien)

Går mot lavutslippssamfunn

/ 2016-01-27 13:16:08

– Energieffektive bygg må blir en del av lavutslippssamfunnet, sa olje- og energiminister Tord Lien i åpningsforedraget under Enovaskonferansens Dag 2.

Olje- og energiminister Tord Lien spurte Enovakonferansedeltakerne hvor Norge skulle, men røpet deretter svaret.

Første dag av Enovakonferansen trakk opp de store linjene for norsk energi- og klimapolitikk. Dag to er satt sammen av faglige seksjoner innen bygg, transport og industri.

Imens Erna Solberg sto får åpningen av hele konferansen fikk olje- og energiminister Tord Lien æren av å starte dag to. I sitt foredrag fremhevet han mulighetene i de tre sektorene; bygg, transport og industri, og Enovas rolle i myndighetenes klimaarbeid.

– Enova skal gjøre det enklere for næringslivet å ta bærekraftige valg. Vi ser nå en dreining der Enova jobber mer med klima og teknologiutvikling, og arbeidet rettes mot alle sektorer, sa Lien.

Energieffektivitet på dagsordenen

Statsråden slo også fast at energieffektive bygg må bli en del av lavutslippssamfunnet. I dag står sektoren for 40% av energibruken vår.

– Fra 2016 ble kravene til energibruk i bygg skjerpet med 20 til 25 prosent. Energibehovet i nye bygg er nå bortimot det halve av gjennomsnittet i eksisterende bygg, sa Tord Lien.

Tord Lien trakk også frem Enovas nye oppgaver innen byggsektoren. I dag relanseres Enovatilskuddet i en forbedret versjon med flere støttemuligheter, og Energimerkeordningen overføres til Enova i juli 2016.

Konkurransedyktig industri tilpasset lavutslippssamfunnet

Norge har en lang tradisjon for industri basert på ren kraft, og Lien mener dette kan videreutvikles som nye konkurransefortrinn fremover. Han trakk frem flere eksempler på industri som tør å gå foran med teknologiinvesteringer, blant annet Arbaflame, Borregaard, Tizir og Hydro.

– Ta Hydros pilotanlegg på Karmøy som eksempel. Det har stort spredningspotensial og kan gjøre verdens aluminiumsproduksjon enda mer energieffektiv.

Statsråden avsluttet med en oppfordring om sterke samarbeid mellom myndigheter og næringsliv.

– Myndighetene skal bidra med virkemidler og incentiver, men jeg kan ikke vedta verken energieffektivisering eller utslippsreduksjoner.

Les mer om norske Olje og gassindustri.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse