loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FOSSILFRIA: Maria Perzon (til venstre) og Nina Jacobsson Stålheim har tre år på seg til å utvikle og bygge en helt fossilfri barnehage.
FOSSILFRIA: Maria Perzon (til venstre) og Nina Jacobsson Stålheim har tre år på seg til å utvikle og bygge en helt fossilfri barnehage.

Fullstendig fossilfritt

Georg Mathisen / 2018-11-02 08:00:30

Fossilfri byggeplass lærer de fra Norge, men ellers jakter de på gode løsninger. En barnehage i Göteborg skal bli det første helt fossilfrie byggeprosjektet.

– I den industrialiserte delen av verden er det den eneste helt fossilfrie bygningen, sier Nina Jacobsson Stålheim. Hun er holdbarhets- og teknologisjef i Göteborg kommune.

Nå arbeider hun med Sveriges første fossilfrie byggeprosjekt.

Her er det viktig å passe på begrepene. Det handler ikke «bare» om en fossilfri byggeplass, men om at hele prosjektet skal bygges med fossilfrie og klimanøytrale materialer. Fra råvareuttak til byggeplass og drift.

– Vi tenker gjerne på fossilfri drift, men her handler det også om råvarer som ikke skal inneholde noen fossile stoffer, forklarer Stålheim.

Ferdig i 2021

Barnehagen Hoppet skal stå ferdig til Göteborg har byjubileum i 2021. Utredningen har pågått i et drøyt år. Nå arbeider kommunen sammen med rådgiverfirmaet Bengt Dahlgren for å kartlegge hva som egentlig finnes og se hva som er mulig.

– Vi har truffet produsenter, prosjektere og forskningsinstitutt. Nå skal vi finne en entreprenør som vil gjøre dette sammen med oss. Vi skal gå fra å utrede til faktisk å begynne å skape. Nå vil vi gjerne komme i kontakt med flere innovative leverandører, forteller Nina Jacobsson Stålheim.

Nært tre

Teknologidoktor og miljøkonsulent Maria Perzon hos Bengt Dahlgren forteller om spennende løsninger, men vanskelige regnestykker.

Hvis det kommer miljøvennlige elementer fra Belgia – er det da miljøvennlig når strømmen i produksjonen ikke er laget på fornybare ressurser? Hva med transporten? Ideelt bør mest mulig lages av tre fra nærområdet.

– Vi har sammenlignet ulik isolasjon. Farger og lim inneholder mye fossilt. Hva med brannbeskyttelse – inneholder den stoffer som vi ikke vil ha inn i førskolen? ramser Perzon opp.

Tekniske installasjoner

De tekniske installasjonene er et åpenbart problem.

– Det er veldig mye plast, og resten er metall. Der jobber vi ganske hardt med workshops og forskningsprosjekt for å komme frem til noe.

Nina Jacobsson Stålheim drømmer om de innovative forslagene.

– Hva med å 3D-printe i tre? Det hadde vel vært heftig. Sånne innovative forslag vil vi gjerne ha, sier hun.

– Vi har allerede fått gode forslag om hvordan vi kan minske materialmengden. Det har næringen aldri foreslått tidligere når den har vært i kontakt med oss. Og fra Norge kan vi lære mye om transport og prosessenergi, sier hun.

Leiligheter neste

Alt arbeidet som legges ned, er ikke bare for å bygge én enkelt barnehage.

– Vi klarer ikke engang å bruke alt vi kommer frem til, i denne barnehagen. Vi ser for oss et fysisk og digitalt showroom, forteller hun.

– Så skal vi ta med oss det vi lærer, inn i andre prosjekter. For eksempel skal det ferdigstilles 1400 leiligheter i Göteborg hvert år, og kommunen bruker seks og en halv milliarder kroner i året på nyinvesteringer, ombygg og tilbygg. Dette er bare begynnelsen, og Göteborg skal bli Sveriges første fossilfrie forvaltning, sier Nina ­Jacobsson Stålheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse