loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ENOVA-STØTTE: Eramet skal produsere elektrisitet av gassen fra ovnene. (Foto: Eramet Norway)
ENOVA-STØTTE: Eramet skal produsere elektrisitet av gassen fra ovnene. (Foto: Eramet Norway)

Ovnsgass skal bli strøm og varme

/ 2017-08-28 12:20:41

Gjennom et pilotprosjekt med nærmere 12 millioner Enova-kroner i støtte skal Eramet teste ut gassmotorer som skal omdanne ovnsgass til strøm og varme i Sauda.

Nå kan det snart bli slutt på flammen på taket hos Eramet Norway i Sauda.

– Eramet Norway har høye ambisjoner for innovasjon og bærekraftig utvikling. I prosessanleggene til Eramet Norway gjøres det stadig forsøk for å finne bedre løsninger med hensyn til energi og miljø. Dette prosjektet er et viktig teknologisprang i jobben mot denne ambisjonen, sier direktør for strategisk utvikling i Eramet Norway, Kåre Bjarte Bjelland.

Grønnere smelteverksindustri

Dersom piloten blir en suksess, vil potensialet i en fullskalaløsning være 100 GWh elektrisk energi, samt 200 GWh termisk energi for industriell utvikling både for Eramet Norway og potensielle nyetableringer. Den samlede tilgangen av ny energi vil da kunne bli 300 GWh som tilsvarer energiforbruket i om lag 15 000 boliger. Et vellykket prosjekt vil også kunne bidra med teknologiske løsninger som gir en grønnere utvikling for hele smelteverksindustrien.

Eramet Norway er en verdensledende produsent av raffinerte manganlegeringer som er en viktig bestanddel i fremstilling av høykvalitets stål. Selskapet har et årlig kraftforbruk på ca. 2 TWh.

– Eramet Norway driver et langsiktig og målrettet arbeid med utvikling og implementering av ny teknologi med potensial for reduksjon av CO2-utslipp og mer effektiv energiutnyttelse. Vi har hatt av gleden av å være med på denne reisen, og vi trenger flere spydspisser som Eramet Norway for å nå målet om lavutslippssamfunnet, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Støtte til pilotering

Enovas nye avtale med Olje- og energidepartementet for 2017 – 2021 trekker opp høye ambisjoner for utvikling og demonstrasjon av energi- og klimateknologi i Norge. De nye ambisjonene ble markert med tre nye støttetilbud i januar i år.

– Eramet Norway Sauda er den første industribedriften som får støtte gjennom Enovas program for støtte til pilotering av ny energi- og klimateknologi i industrien. Tilbudet er nytt fra 2017, og vi ser med glede at prosessindustrien nå responderer godt på dette, og dermed driver utviklingen fremover. Vi har tro på at dette vil hjelpe flere prosjekter og teknologier ut i verden, avslutter Nakstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee