loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, taler etter at steinen er lagt i hullet. Foto: Enova.

Første svømmehall med FutureBuilt-krav

/ 2016-02-15 09:36:31

Grunnsteinen for det som trolig blir landets mest energieffektive svømmeanlegg ble lagt i Asker forrige uke.

Holmen Svømmehall kombinerer mange spennende teknologiske løsninger, og i tillegg til å spare strøm skal solceller sørge for at anlegget også produserer strøm.

– Holmen svømmehall blir et såkalt forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet for klimavennlige byområder og bygg. Dette blir den første svømmehallen som bygges i tråd med FutureBuilt-kravene, og en av de første passivhus-svømmehallene i Norge. Hallen blir ledende innen bruk av energisparende teknologi, og blir blant de mest energieffektive svømmehallene i Norge. Dette har vært et mål helt fra starten av prosjektet, sier ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, i en pressemelding.

Teknisk krevende

Asker kommune har høye ambisjoner for anlegget som skal stå ferdig til neste sommer. Bygningskroppen skal overgå minstekravene for passivhus, og prosjektet inkluderer tiltak som sparedusjer og LED-lys. I tillegg skal høy utnyttelse av fornybar energi og energigjenvinning bidra til at energibruken holdes på et minimum.

– Vi skal ikke legge skjul på at det er teknisk krevende å få alle de løsningene vi har valgt til å spille sammen. Vi skal tross alt bygge et supermoderne anlegg som ligger langt forut sin tid, men vi har samarbeidet godt med både NTNU og Enova for å finne de riktige løsningene. Dette skal vi få til, sier prosjektleder Kenneth Olafsen.

Varmegjenvinning

To varmepumper skal hente energi fra 15 bergbrønner til oppvarming av anlegget. Tre andre varmepumper vil gjenvinne energi fra ventilasjonsanlegget til både luft, basseng og tappevann. Slik får man også utnyttet fordampingsvarmen fra bassenget. For å redusere oppvarmingsbehovet til bassengvannet, får terapibassenget og tre av banene i hovedbassenget hev- og senkbar bunn. Når bassengene ikke er i bruk, heves bunnen og avdampingen blir mindre. I tillegg sørger en varmepumpe for å gjenvinne varmen fra vannet som går ned i slukene når badegjestene bruker dusjanleggene.

Energibrønnene gir også mulighet for frikjøling som reduserer kjølebehovet, og et solfangeranlegg ved inngangspartiet og under parkeringsplassen skal lade opp energibrønnene på sommerstid og bidra til snøsmelting om vinteren.

For at folk skal begrense bilbruken og slik spare miljøet vil det være et svært begrenset antall parkeringsplasser, og alle gjestene vil oppfordres til lå gå, sykle eller ta buss.

– Alt det tekniske utstyret må snakke sammen. Med støtte på 1 million kroner fra Innovasjon Norge blir driftingen et eget forskningsprosjekt. Målet er at man med bare to infoskjermer kan sitte hvor som helst i Norge og drifte hele anlegget, forklarer Olafsen.

Solbad

På taket planlegges det et solcelleanlegg på ca 500 m2 med høyeffektive solcellepaneler. Sammen med 150 m2 vertikalt monterte solcellepaneler på sydveggen er det beregnet  at dette vil gi en strømproduksjon på 73 000 kWh, noe som vil dekke omkring 12 % av det årlige strømforbruket til svømmehallen.

– Vi legger stor vekt på å spre informasjon om teknologien som er benyttet. Blant annet derfor skal det være mulig for publikum å gå ut på taket slik at de kan se hele solcelleanlegget. Inne i svømmehallen vil det bli montert informasjonsskjermer som blant annet viser hvor mye strøm solcelleanlegget til enhver tid produserer, og hvor mye varme vi henter fra bakken. Dette skal være så enkelt formidlet at også små barn kan forstå det, sier prosjektlederen, og legger til at anlegget også vil bli brukt i undervisningsøyemed.

Enova bidrar med 9,9 millioner kroner til prosjektet.

– Det skal bli veldig spennende å følge dette prosjektet. Vi er imponert over både ambisjonene og den helhetlige tankegangen som forhåpentligvis vil gi et veldig godt resultat. Dette er et prosjekt vi skal høste mye kunnskap og erfaring fra, sier Enovas fungerende markedssjef for bygg, Magni Fossbakken.

Les her om FuturBuilt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee