loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Lyse bygger ut fjernvarmenettet mellom Forus og Sandnes, noe som resulterer i en tredobling av tilgjengelig fjernvarme i området.

Utvider fjernvarmenettet i Sandnes

/ 2016-03-02 07:46:48

Ti kilometer med rør for klimavennlig fjernvarme og frikjøling skal nå bygges ut i Sandnes.

Det er Lyse som står for utbyggingen, og prosjektet får drahjelp med 36 millioner kroner i støtte fra Enova.

– Grønt lys fra myndighetene og innvilget støtte fra Enova gjør at vi endelig kan sette i gang. Hver dag produseres varme når flere tonn av ditt og mitt avfall brennes på Forus, og utbyggingen til Sandnes gjør at enda mer av denne fjernvarmen kan komme samfunnet til gode, sier Audun Aspelund, administrerende direktør i datterselskapet Lyse Neo i en pressemelding.

Frikjøleanlegg

Prosjektet innebærer en utvidelse av fjernvarmenettet mellom Forus og Sandnes, og en tredobling av tilgjengelig fjernvarme i området målt i energimengde. Lyse skal også etablere et frikjøleanlegg i Sandnes sentrum som kjøler ned bygg ved hjelp av sjøvann hentet fra hundre meters dyp i Gandsfjorden.

– I store deler av året går mye av varmen fra avfallsforbrenningen til kråkene fordi fjernvarmenettet vårt ikke er stort nok. Utvidelsen til Sandnes gjør at vi kan utnytte enda mer av denne klimavennlige fjernvarmen, sier Aspelund.

Fram mot 2021 blir totalinvesteringen i prosjektet på rundt 160 millioner kroner. Utbyggingen vil også generere flere arbeidsplasser i regionen over de neste årene.

Erstatter naturgass

Enova støtter prosjektet med 36 millioner kroner.

– Utbyggingen til Lyse Neo har en rekke positive sider. I tillegg til at fjernvarmetilbudet i området utvides, er det fornuftig at det skjer med fornybar varme basert på avfall. Det er god ressursutnyttelse. Det er også gledelig at dette erstatter naturgass som i dag brukes i fjernvarmenettet i Sandnes sentrum, sier Petter Hersleth, Enovas markedssjef for transport, fjernvarme og anlegg.

Hersleth mener det er gode grunner til å fortsette utbyggingen av fjernvarme i Norge:

– Vi har en lite fleksibel energiforsyning i Norge, hvor vi har gjort oss svært avhengig av elektrisitet. Det kan gi utfordringer i tørre og kalde år. Økt bruk av fjernvarme gjør at elektrisitet som ellers ville vært brukt til oppvarming, kan frigjøres for formål hvor klimanytten er større, sier Hersleth.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee