loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FORFATTER: Masterstudent Tore Kristian Aunevik har skrevet bok om energismarte bygg.
FORFATTER: Masterstudent Tore Kristian Aunevik har skrevet bok om energismarte bygg.

Fagsterk bokdebutant

Jan Erik Røine / 2017-10-16 07:00:35

Tore Kristian Aunevik (23) tar master i fornybar energi ved NMBU og jobber deltid som fagkoordinator i VVS-foreningen. Nå har han skrevet bok.

– Det finnes mange misforståelser blant befolkningen om hva for eksempel solenergi er hva og forskjellen på solfanger og solceller. Det er også mange som lurer på hva løsningene vi leverer koster og hvordan de fungerer. Formålet med boka er ikke å stupe inn i en akademisk verden. Jeg ønsker å ta deg med på en oversiktlig reise for å vise deg litt av hva jeg har lært de siste tre årene. Fra å ha minimal innsikt i bransjen, til å komme over mange spennende muligheter du som boligeier og byggdrifter har foran deg. Forhåpentligvis vil du også oppdage at energi- og miljøteknikk i bygg er et perfekt bindeledd mellom utslippskutt, helse og økonomisk lønnsomhet, forteller Aunevik til Norsk VVS.

Hektisk

23-åringen fra Kristiansand er for tiden masterstudent ved NMBU og jobber deltid om fagkoordinator i VVS-foreningen.

– Jeg begynte med det første kapittelet i februar. Etter det har jeg skrevet ett kapittel hver andre uke. Det har vært en hektisk tid med jobb og studier i tillegg til skrivingen, men jeg har fått utrolig god støtte fra venner og familie underveis. Det har hjulpet meg veldig, sier Aunevik som også har fått mye hjelp fra medstudenter.

– De har kommet med innspill underveis og lest mye av det jeg har skrevet. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på innholdet i boken.

Nå håper han at så mange som mulig får sjansen til å lese boken.

Behov for forenkling

– Mitt inntrykk er at folk er interessert i det grønne skiftet, men usikker på hvor mye løsningene koster. Mange av våre løsninger oppleves som logiske, bare de blir forklart og formidlet på en forståelig måte. Da jeg startet på bacheloren kjente jeg etter hvert på litt frustrasjon over hvor knotete ting ofte ble forklart – ikke bare i skolen. Politikere som surret med forskjellen på energi og effekt. Forskere som prøvde å engasjere befolkningen med avanserte tall og grafer. Fagfolk som brukte vanskelige forkortelser når de skulle selge inn gode løsninger. Jeg begynte å sette stor pris på kommunikatorer som klarte formidle kunnskap på en enkel måte.

Nyttig for mange

– Hvem mener du bør lese boken?

–Alle som har et eksisterende bygge eller planlegger å bygge nytt, tror jeg vil ha nytte av å lese boken. Og byggdriftere. Jeg håper den vil forklare litt for nystartede studenter om hva studiet handler om – hvordan vi kan gjøre bygg mer energieffektive.

– Leser du mye selv?

– Det går nok med 5-10 bøker i året. Filosofi er interessant og gode biografier. I tillegg prøver jeg å holde meg oppdatert på faglige artikler.

– Frister det å skrive mer?

– Jeg tror det er sunt med en pause nå, men det hadde vært gøy.

– Hva ville blitt tema for boken?

– For tiden leser jeg en del om blockchain-teknologi. Det er relativt nytt, men det kommer en del bedrifter nå som ser på det og hvordan det kan implementeres i vår bransje. Det blir spennende å følge den teknologien fremover. Jeg tror også automasjon vil komme og mer, mange sulter etter kunnskap om det allerede, sier Tore Kristian Aunevik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee